Slawi, Tegal

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Slawi)
Kahanané sing ndunungi Slawi ing taun 1923

Kutha Slawi iku kutha krajan Kabupatèn Tegal. Kutha iki anané ing Kacamatan Slawi. Slawi kalebu kacamatan ing Kabupatèn Tegal, Jawa Tengah, Indonésia.

Géografi[besut | besut sumber]

Slawi kondhang minangka kutha kang ngasilaké tèh lan budaya moci (Ngunjuk Teh Poci). Sanajan wis kondhang amarga tèh, naning Slawi iku dudu panggonan arupa lemah dhuwur kang adem hawané lan akèh tanduran utawa wit-witan tèh. Slawi iku kalebu laladan kang cedhak karo Pantura saèngga ndadèaké Slawi kang panas hawané kanthi lemahé datar ora munggah-mudhun.

Wewatesan[besut | besut sumber]

ing sisih lor karo: Kacamatan Adiwerna
ing sisih kidul karo: Kacamatan Lebaksiu
ing sisih kulon karo: Kacamatan Dukuhwaru
ing sisih wétan karo: Kacamatan Pangkah

Pembagian Administratif[besut | besut sumber]

Kacamatan Slawi kapèrang dadi 5 désa lan 5 kalurahan ya iku:

  • désa
  1. Dukuhsalam
  2. Dukuhwringin
  3. Kalisapu
  4. Slawi Kulon
  5. Trayeman
  • kalurahan
  1. Kagok
  2. Kudaile
  3. Pakembaran
  4. Procot
  5. Slawi Wétan

Pegawèan[besut | besut sumber]

Pegawèan kang akèh dilakoni déning wong Slawi antarané ya iku tani, pegawè nagari, indhustri logam, lan indhustri rumah tangga kaya ta indhustri kayu (piranti kayu jati), tèkstil (tenun sarung tradisional), shuttle cock lan liya-liyané. Slawi dadi papan kang miwiti pabrik tèh kang kondhang nèng Indonésia ya iku Sosro.

Basa[besut | besut sumber]

Basa kang digunakaké wong Slawi padha karo basané wong Tegal.

Panganan Khas[besut | besut sumber]

Panganan kas lan kagiyatan kang ana gandheng canenge:

  • Moci - Moci iku ngombe teh kanggo jagongan bareng karo kanca-kanca. Teh digawé ana ing poci kang digawé saka lempung. teh poci), teh disok ana ing cangkir nganggo gula batu. Teh ing cangkir diudek. Saéngga rasa legine ana wektu isi teh njero cangkir arep entek. Kaya iki nggawé cangkir tetep disok teh terusan.
  • Warteg (Warung Tegal) - Warung kanggo mangan sadina-dina. Panganane kaya sambel goreng ati, mi goreng, sayuran lsp.. Warteg saiki ora mung ana ing tegal, nanging wis ana ing ngendi-endi luwih-luwih wis ana ing mancanagara (Jepang dan Australia).
  • Mendoan - Tempe goreng dilapis tepung lan bumbu. digoreng setengah mateng. Biasane nganggo kanca ngombe teh Poci, nganggo sambel kecap lan lombok cilik sing diiris cilik-cilik. Mendoan uga ana ing laladan Banyumas.
  • Sega Lengko - Sega lengko digawé saka sega nganggo lawuh tempe lan tahu sing wis diiris-iris, tauge,kol mentah, sambel kacang sarta krupuk.
  • Tahu kuping - Tahu kuning sing disigar dadi loro, ngigare miring (diagonal) banjur ana nduwur tilas sigaran di wenehi adonan tepung sagu (aci ing basa tegal) banjur digoreng. Diarani tahu kuping amarga tahune kaya nduwé kuping saka adonan tepung sagu mau.
  • Rujak Teplak ya iku rujak sayur isiné kangkung, kol, tauge, sawi, lan nganggo sambel Tape.
  • Gemblong kocar-kacir.
  • Soto Tegal - Soto (sauto) sing nganggo sambel tauco.
  • Kemronyos - Sate kas Tegal.
  • Kupat glabed.
  • Kupat Bongkok - kupat saka désa Bongkok.
  • Kacang Bogares - panganan kas saka Bogares Kidul
  • Pilus panganan cilik digawé saking tepung terigu.
  • Krupuk antor.
  • Opak ya iku panganan bunder digawé saking tela pohung, rasané asin gurih, enak dipangan nganggo sambel.
  • Sate bebek Majir.
  • Sate blengong (perkawinan antara itik lan menthok).
  • Jenang/ dodol glempang
  • Nasi Ponggol Setan (Pongset)
  • Olos yaiuku panganan khaas kaya bakwan nanging bentuke bunder isiné sayuran kol lan rasané pedes.