Grabag, Magelang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Grabag
Kacamatan
Nagara  Indonésia
Propinsi Jawa Tengah
Kabupatèn Magelang
Cacah padunung -
Kapadhetan /km²

Grabag iku kacamatan ing kabupatèn Magelang, Provinsi Jawa Tengah, Indonésia. Kacamatan Grabag wewatesan langsung karo kacamatan Secang lan kacamatan Pringsurat (sisih kulon), kacamatan Tegalrejo (pérangan selatan), kacamatan Ngablak (sisih wétan) lan Kabupatèn Semarang (sisih lor).

Ing taun 80-an wilayan iki misuwur minangka pangasil jeruk grabag utawa jeruk keprok, sanadyan sabeneré jeruk iki luwih akèh dikasilaké ing wewengkon Ngablak. Masakan kupat tahu uga asalé saka kacamatan iki.

Kanthi kontur wewengkon sing arupa bukit-bukit, sapérangan gedhé sing ndunungi golèk panguripan saka tetanèn. Sapérangan sawah éntuk pengairan amarga wilayaah Grabag minangka hulu Kali Elo sing mili ing sisih wétan kutha Magelang. Ing wewengkon Grabag iki ana sawijining sumber banyu (tuk) gedhé sing jenengé Tuk Mas, minangka sumber utama banyu kanggo PDAM Kutha Magelang. Ing sacedhaké tuk mau uga ana Prasasti Tuk Mas sing dianggep patilasan krajan Mataram Kuna.

Grabag uga duwé pemandian banyu panas sing jenengé Candhi Umbul, grojogan Sekarlangit, lan hotèl bintang lima ing désa Losari (Losari coffee plantation). Kasenian laladan sing isih dipepetri antarané: kubra siswa, jathilan, jaran képang, lan kethoprak. Saben taun warna-wernai kasenian mau tansah ditampilaké sajeroning pawai kamardikan.

Padésan[besut | besut sumber]

  1. Baléagung
  2. Banaran
  3. Banjarsari
  4. Banyusari
  5. Citrasana
  6. Cakra
  7. Giriwétan
  8. Grabag
  9. Kalikuta
  10. Kalipucang
  11. Kartaharja
  12. Ketawang
  13. Klegen
  14. Kleteran
  15. Lebak
  16. Losari
  17. Ngasinan
  18. Ngrancah
  19. Pesidi
  20. Pucungsari
  21. Salam
  22. Sambungreja
  23. Seworan
  24. Sidagedhé
  25. Sugihmas
  26. Sumurarum
  27. Tirta
  28. Tlagareja

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Kabupatèn Magelang


 

Grabag, Magelang, Jawa Tengah

Désa-désa: Baléagung | Banaran | Banjarsari | Banyusari | Citrasana | Cakra | Giriwétan | Grabag | Kalikutha | Kalipucang | Kartaharja | Ketawang | Klegen | Kleteran | Lebak | Losari | Ngasinan | Ngrancah | Pesidi | Pucungsari | Salam | Sambungreja | Seworan | Sidagedhé | Sugihmas | Sumurarum | Tirta | Tlagareja