Menyang kontèn

Agrowisata Kaligua

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Argowisata Kaligua
ꦲꦼꦩ꧀ꦧꦸꦁꦥꦠꦫꦤ
Pasanggrahan wonten Perkebunan Teh Kaligua, Paguyangan zaman rumiyin
JinisWisata Alam
PapanBrebes - Banyumas
Dibuka1930
Owned byPT Perkebunan Nusantara IX (Persero) Jawa Tengah
StatusDipun bikak (sakdawane dinten)
Sarana
  • papan panggenan ingkang wiyar
  • toilet
  • papan palenggahan
  • parkir

Agrowisata Kaligua inggih punika kawasan agrowisata dataran inggil ingkang dumunung wonten ing antaranipun Désa Pandansari, Kacamatan Paguyangan, Kabupatèn Brebes, wonten ing sisih lor lan Kacamatan Pekuncen, Kabupatèn Banyumas, Jawa Tengah wonten ing sisih kidul.[1] Tegese ing wilayah Brebes kidul ingkang wewatesan kaliyan Banyumas, Agrowisata Kaligua langkung caket lan gampil dipunakses saking Kutha Purwokerto, tinimbang Kutha Brebes utawa Kutha Tegal . Agrowisata Kaligua dipunkelola dening PT Perkebunan Nusantara IX (Persero) Jawa Tengah lan minangka bisnis ingkang dipunversifikasi kagem ningkatake optimalisasi aset perusahaan kanthi daya dukung potensi alam ingkang endah.[2][3]

Asil pangolahan perkebunan teh Kaligua minangka produk hilir teh ireng kanthi merek "Kaligua" ing kantong teh lan kemasan bubuk. Wisatawan ingkang ngunjungi saged ngunjuk teh ireng Kaligua anget wonten ing papan panggonan kasebut utawa tumbas kagem dipun ndamel mulih minangka oleh-oleh.[4]

Panggonan[besut | besut sumber]

Agrowisata Kaligua dumunung watara 10 kilometer saking kutha Kacamatan Paguyangan, watara 15 kilometer saking Bumiayu lan watara 27 kilometer saking kutha Purwokerto . Agrowisata puniki wonten ing kalih wilayah, inggih punika Kabupaten Brebes lan Kabupaten Banyumas. Transportasi menyang lokasi kasebut saged dipuntempuh liwat jalur Pantura liwat Brebes utawa Tegal -Bumiayu-Kaligua, Cirebon -Bumiayu-Kaligua, lan jalur kidul liwat Purwokerto -Paguyangan-Kaligua. Rutenipun liwat margi ageng Tegal-Purwokerto, pas pertigaan Kaligua, Kretek. [5]Margi antarane Paguyangan-Kaligua mbelok-belok munggah mudhun. [6][2]

Geografis[besut | besut sumber]

Pabrik Teh Kaligua, Brebes, Jawa Tengah.

Perkebunan teh Kaligua dumunung wonten ing nginggil 1.200 - 2.050 meter saking permukaan laut. Kahanan hawa adhem sanget, antara 8-22 °C ing mangsa jawah lan dumugi 4-12 °C ing mangsa kemarau.[2] Tlatah perkebunan teh puniki meh tansah ketutupan pedhut ingkang kandel. Perkebunan puniki dumunung wonten ing lereng kulon Gunung Slamet (3.432 meter saking permukaan laut), inggih punika gunung paling inggil nomer kalih ing Pulo Jawa sawisé Gunung Semeru. Keindahan salah sawijining puncak Gunung Slamet inggih punika puncak Sakub ingkang saged dipunnikmati saking perkebunan teh Kaligua. Saking papan menika menawi hawanipun bening ugi saged dipuntingali kaendahanipun Gunung Ceremai, tlatah Tegal lan Cilacap . [7]

Sajarah[besut | besut sumber]

Pasanggrahan ing Kebun Teh Kaligua, Paguyangan

Kebon tèh Kaligua minangka warisan pamaréntah kolonial Hindia Walandi . [8] Miturut buku Handboek voor Cultuur en Handelsondernemingen ing Nederlandsche Indië (JH De Bussy). Nyathet papat Konsesi utawa Leasing, yaiku G. Goring, De Jong, H. Kok lan EGT Gerlach, tanggal Oktober 1882, miturut Hak Konsesi kasebut, wonten ing warsa 1889 wiwit nandur tanduran Kuno, banjur nandur teh wonten ing warsa 1895/1896. Wonten ing warsa 1896 De Jong dipunangkat dados administrator, kanthi jeneng perusahaan John Peet & Co (kantor ing Kali Besar Barat wonten ing Batavia, saniki Jakarta) makili NV Culture Onderneming . Minangka pakurmatan, makam De Jong dumugi saniki tesih dipunjaga wonten ing papan Kebon Kaligua.

Dipuncritakake, nalika mbangun pabrik kasebut, para buruh nggawa ketel uap saking Paguyangan menyang Kaligua sajrone 20 dina. Piranti kasebut dipunbekto dening klompok buruh ingkang mlampah munggah ing 17 kilometer. Sajrone proses transportasi, para buruh nalika istirahat sami dipunhibur dening kesenian ronggeng Banyumas . Dumugi saniki saben mengeti pengetan pabrik Kaligua, tanggal 1 Juni kesenian tradisional puniki tansah dipunpamerake.[9]

Fasilitas[besut | besut sumber]

Pemandangan telaga ing Telaga Ranjeng

Wilayah Agrowisata Kaligua nyedhiyakake kathah pilihan kagem pariwisata. Kajawi saking kebon teh, wonten sawetara papan wisata ingkang menarik ing sekitar Kaligua. Contonipun, Guwa Jepang, Tuk Benih, Guwa Angin, lan kuburan tiyang ingkang ngadekake kebon, inggih punika Van De Jong. Sawetara vila ingkang wonten ing perkebunan saaged dipungunakake dening pengunjung ingkang pengin nginep.

Kagem nglayani wisatawan, perkebunan kasebut nyedhiyakake fasilitas homestay (penginapan) ingkang cekap sae. Kejawi puniku uga wonten gedhong pertemuan, area outbond, camping, lapangan olahraga (kados tenis, sepakbola, voli lan biliar), jaring laba-laba, tempat siram toya anget, wande kopi, puskesmas, sarana sholat, lan lintunipun.[8][10] Kajawi puniku, pengunjung saged milih saking sawetara paket wisata ingkang dipunsedhiyakake.

Nyokong[besut | besut sumber]

Kulawarga ing dermaga ing pinggir tlaga Telaga Ranjeng

Boten tebih saking papan panggonan puniki, ing sekitar Pandansari, wonten papan wisata ingkang relatif langka, inggih punika tlaga ingkang dipunenggoni jutaan lele jinak (Telaga Ranjeng ). Panggonanipun tlaga wonten ing tengah alas ingkang dipunlindhungi.

Paket wisata[besut | besut sumber]

  • Pariwisata pendidikan/ilmiah; perkebunan teh, budidaya, persiapan wiji, pangopènan, panen, pangolahan pabrik, produk siap-dipundamel. Umume para siswa lan mahasiswa asring ngunjungi pabrik kagem ningali secara langsung budidaya teh lan proses pangolahan teh.
  • Wisata Rekreasi Keluarga (Family gathering) dipun0lengkapi papan dolanan bocah, kolam renang banyu anget kanggo bocah-bocah. Umume ing dina libur nasional lan dina Minggu akeh sing padha dolan menyang kebon teh lan sendhang Ranjeng.
  • Wisata sejarah/budaya.
  • Wisata Petualangan ; game & outbound uga bisa dadi titik wiwitan kanggo munggah gunung Slamet. Saben musim liburan sekolah, akeh siswa sing nganakake kemah lan kegiatan outbound. Kajaba iku, karyawan perusahaan swasta ing wilayah Brebes, Tegal, Cirebon lan Purwokerto uga nganakake rapat perusahaan . Perusahaan swasta gedhe saka Jakarta uga wis nganakake rapat ing kebon Kaligua.
  • Pariwisata bisnis ; MICE (Rapat, konferensi, insentif, pameran)
  • Tur taman (stroberi, kubis, kentang, tanduran hias)
  • Pariwisata olahraga (tenis, bal-balan, voli, biliar) [11]

Deloken sisan[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Wisata Agro Kaligua · Jl. Kaligua, Sawah,Ladang, Kretek, Kec. Paguyangan, Kabupaten Brebes, Jawa Tengah 52276, Indonesia". Wisata Agro Kaligua · Jl. Kaligua, Sawah,Ladang, Kretek, Kec. Paguyangan, Kabupaten Brebes, Jawa Tengah 52276, Indonesia (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2023-10-13.
  2. a b c Media, Kompas Cyber (2023-06-14). "Agrowisata Kaligua di Brebes: Daya Tarik, Jam Buka, dan Rute Halaman all". KOMPAS.com (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2023-10-13.
  3. digsa.id. "Pariwisata Provinsi Jawa Tengah | Destinasi Wisata | AGROWISATA KALIGUA". visitjawatengah.jatengprov.go.id (ing basa Inggris). Dibukak ing 2023-10-13.
  4. "Agrowisata Kaligua". Dinas Kebudayaan dan Pariwisata Kabupaten Brebes (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2023-10-13.
  5. Suripto, Imam. "Perkebunan Teh Kaligua, Si Cantik Peninggalan Belanda". detikTravel (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2023-10-13.
  6. Travel Detik: Kebun teh Kaligua, Archived 2016-03-05 at the Wayback Machine. diakses 16 Feb 2015
  7. Potensi Jateng: Pesona agrowisata Kaligua ..., Archived 2022-01-20 at the Wayback Machine. diakses 16 Feb 2015]
  8. a b Liputan6.com (2023-03-20). "Tak Hanya Ngeteh, Agrowisata Kaligua Juga Miliki Sisi Menarik Lain". liputan6.com (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2023-10-13.
  9. "Agrowisata Kaligua, Wisata Lengkap Kebun Teh Di Brebes - NativeIndonesia.com". www.nativeindonesia.com (ing basa Indonesia). 2022-08-15. Dibukak ing 2023-10-13.
  10. "PTPN9 » Kaligua" (ing basa Inggris Amérika Sarékat). Dibukak ing 2023-10-13.
  11. Liputan6.com (2023-03-20). "Tak Hanya Ngeteh, Agrowisata Kaligua Juga Miliki Sisi Menarik Lain". liputan6.com (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2023-10-13.