Gunung Semèru

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

8°06′43″S 112°55′20″E / 8.11194°L 112.92222°W / 8.11194; 112.92222

Gunung Semèru
Semèru, 1985
Dhaptar Ribu

Gunung Semèru utawa Sumeru iku gunung geni paling dhuwur ing Pulo Jawa, kanthi pucuk Mahamèru, 3.676 mèter saka lumahing segara (mdpl). Kawah ing pucuk Gunung Semèru dikenal kanthi jeneng Jonggring Saloko.

Semèru nduwèni kawasan alas Dipterokarp Bukit, alas Dipterokarp Dhuwur, alas Montane, lan Alas Ericaceous utawa alas gunung.

Posisi gunung iki dumunung ing antara wewengkon administrasi Kabupatèn Malang lan Lumajang, kanthi posisi geografis antara 8°06' LS lan 120°55' BT.

Ing taun 1913 lan 1946 Kawah Jonggring Saloka duwé kubah sing dhuwuré 3.744,8 M nganti pungkasan November 1973. Ing sisih kidul, kubah iki ndhobrak pinggir kawah nyebabaké aliran lava tumuju pèrèng kidul ya iku menyang laladan Pronojiwo lan Candipuro ing Lumajang.

Mènèk gunung[sunting | besut sumber]

Kreteg ing dalan liwat kidul Semèru (1937)

Prelu wektu watara patang dina kanggo lelungan mènèk gunung iki menyang mulih. Kanggo mènèk gunung iki bisa liwat kutha Malang utawa Lumajang. Saka terminal kutha Malang numpak angkutan umum tumuju désa Tumpang. Disambung nganggo Jip utawa Trek Jangonon sing akèh ing mburi pasar terminal Tumpang nganti tekan Pos Ranu Pani.

Sadurungé kudu mampir ing Gubugklakah kanggo njaluk layang idin. Numpak trek jangonon utawa jip wiwit saka Tumpang tumuju Ranu Pani, désa pungkasan ing sikilé Gunung Semèru. Ing kéné ana Pos pamriksaanana uga warung lan pondok panginepan lan jasa porter. Ing Pos Ranu Pani uga ana loro tlaga ya iku tlaga Ranu Pani (1 ha) lan tlaga Ranu Regulo (0,75 ha).

Rute[sunting | besut sumber]

Rute saka Malang menyang Gunung Semèru:

  1. Malang - Tumpang 18 km 45 mnt
  2. Tumpang - Gubugklakah (Pos Pendaftaran) 12 km 45 mnt
  3. gubugklakah - Ranu Pani (Base Camp) 17 km 90 mnt 4 jam
  4. Ranu Pani - Watu Rejeng 7 km 1,5 jam
  5. Watu Rejeng - Ranu kumbolo 6 km 1,5 jam
  6. Ranu Kumbolo - Oro oro Ombo 1 jam
  7. Oro-oro Ombo - Cemoro Kandang 1 Jam
  8. Cemoro Kandang - Kalimati 1 Jam
  9. Kalimati - Arcopodo 1 km 1 jam
  10. Arcopolo - Puncak Semeru 1,32 km 3 jam

Rute saka Lumajang menyang Gunung Semèru:

  1. Lumajang - Senduro 25 km 1 jam
  2. Senduro - Burno 14 km 50 menit
  3. Burno - Ranu pani (2.200 meter) 29 km 3 jam
  4. Ranu Pani - Watu Rejeng 7 kilometer 1,5 jam
  5. Watu Rejeng - Ranu Kumbolo (2.400 meter) 6 km 1,5 jam
  6. Ranu Kumbolo - Kalimati (2.700 meter) 11,5 km 3 jam
  7. Kalimati - Arcopodo (2.900 meter) 1 km 1 jam
  8. Arcopodo - Puncak Semeru (3.676 meter) 1,32 km 3 jam

Gas mawa racun[sunting | besut sumber]

Puncak Mahameru
Gunung Mahameru antawis taun 1890-1930

Ing pucuk Gunung Semèru (Pucuk Mahamèru) ora diprayogakaké lunga menyang kawah Jonggring Saloko, uga dilarang mènèk gunung saka sisih kidul, amarga ana gas mawa racun lan aliran wlahar. Gas mawa racun iki dikenal kanthi jeneng Wedhus Gembel.

Aktivitas[sunting | besut sumber]

12 Juni 2006, Badan Meteorologi lan Geofisika (BMG) Maritim Tanjung Perak Surabaya, nyathet lindhu vulkanik kanthi kakuwatan 1,8 Skala Richter (SR) saka aktivitas Gunung Semèru (3.676 mdpl)[1].

Rujukan[sunting | besut sumber]

Deleng uga[sunting | besut sumber]

Pranala njaba[sunting | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gunung_Semèru&oldid=1048087"