Kraton

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Pendhapa (pendopo) ing Kraton Yogyakarta
Pendhapa (pendopo) ing Kraton Yogyakarta

Kraton utawa Keraton ( basa Jawa: ꦏꦿꦠꦺꦴꦤ꧀ or ꦏꦼꦫꦠꦺꦴꦤ꧀ ) iku salah siji jinis kraton ing Indonésia . Jenengé asalé saka basa Jawa ka-ratu-an, tegesé panggonané ratu, gelar pakurmatan tradisional kanggo ratu. Ing Jawa, kraton sawijining pangeran diarani pura utawa dalem, dene tembung umum kanggo kraton yaiku istana, padha karo basa Melayu .

Pendhapa (pendopo) ing Kraton Surakarta.
Pendhapa (pendopo) ing Kraton Kasepuhan.

Kraton kang fungsine minangka papan panggonan kraton kalebu:

Yogyakarta (Jogja).
wilayah Surakarta (Solo).
Area Cirebon

kraton sajarah[besut | besut sumber]

Panggonan bekas kraton wis ditemtokake dening cathetan sajarah utawa upaya arkeologi. Bekas kraton kalebu:

Ing wilayah Banten ana sisa-sisa karaton Kasultanan Banten :

  • Kraton Surosowan, Banten, bekas kraton Kasultanan Banten. [3]
  • Kraton Kaibon, bekas keraton ibu ratu. [4]

Ing tlatah Surakarta lan Ngayogyakarta, ana sisa-sisa karaton Kasultanan Mataram :

  • Kota Gede remains of a palace from the 16th century.
  • Karta and Plered, there are remains of palaces from the 17th century.
  • Kraton Kartasura on the outskirt of Surakarta, remains of palace and city wall, also dated from 17th century.

Panganggone metonymic[besut | besut sumber]

Istilah kraton 'kraton' uga digunakake minangka cara kanggo nyebut pengadilan sing omahé.Iki utamané kasus kanggo negara asli Indonesia ngendi suksesi regejegan, menehi masalah kanggo loro utawa luwih cabang saka dinasti, utawa malah saingan dinasti, saben nyetel pengadilan alternatif, nalika saingan kanggo negara padha, nanging umume mung ngontrol bagean. saka iku.


Tuladhanipun inggih punika nagari Cirebon Jawa Barat, ingkang madeg taun 1478 lan wiwit taun 1662 dipunperentah saking tigang Kraton (kraton): [5]

  • Kraton Kasepuhan, menggunakan gaya Sultan
  • Kraton Kanoman, gaya Sultan
  • Kraton Kacirebonan, gaya Sultan

Deloken sisan[besut | besut sumber]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. http://www.yogyes.com/en/yogyakarta-tourism-object/candi/ratu-boko/ King Boko Palace
  2. see Trowulan#The Majapahit Park and http://theartnewspaper.com/articles/Indonesian-minister-of-culture-s-public-apology-for-destruction-of-archaeological-site/17112
  3. http://arkeologi.web.id/articles/arkeologi-klasik/1161-kajian-arkeologi-keraton-surosowan
  4. "Budaya: Istana Kaibon".
  5. "Cirebon : Palaces".