Situs Ratu Baka

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Ratu Baka
Gerbang kompleks Ratu Boko
Situs Ratu Baka is located in Topografi Jawa
Padunungan Topografi Jawa
Pratélan lumrah
Gagrag yeyasan kompleks kraton
Kutha Cerak Kutha Yogyakarta, DIY
Nagara Indonésia
Koordinat 7°46′16″Kd 110°29′28″W / 7.771°Kd 110.491°W / -7.771; 110.491
Rampung kira-kira abad ka-8
Rancangan lan payasa
Klièn Wangsa Sailendra utawa Kerajaan Medang Mataram
Situs Ratu Baka ingkang dunungipun wonten ing sakidulipun Candhi Prambanan

Situs Ratu Baka inggih punika wangunan tilaranipun Krajaan Mataram Kina ingkang wonten ing Propinsi Daerah Istimewa Yogyakarta.[1] Wangunan punika wonten ing sisih kidulipun Candhi Prambanan, jarak antawisipun kalih candhi punika kinten-kinten 3 km.[2] Situs Ratu Baka dipunwangun ing wekdal pamarintahanipun Rakai Pangkaran, salah satunggalipun trah katurunan Wangsa Syailendra.[1] Kompleks Situs Ratu Baka punika wiwitanipun dipunpanggihi dèning van Boeckhlotz ing taun 1790.[2] Ananging nembe setunggal atus taun salajengipun, panaliten dhateng situs punika nembe dipunwontenaken lan dipunpublikasikaken ing buku Keraton van Ratoe Boko.[2] Miturut pamanggih para ahli sajarah, situs ingkang awujud candhi punika nggadhahi multifungsi, inggih punika minangka bénthèng keraton, panggenan ngibadah, lan guwa.[2] Jembar sadaya areal candhi ingkang wonten ing 196 m ing sanginggilipun permukaan laut punika inggih punika 250.000 méter kubik.[2] Situs punika kapérang saking sekawan wangunan, sisih kilèn, wétan, lan tengahipun. Wangunan candhi punika kapérang saking wangunan gapura utami, lapangan, candhi pembakaran, kolam, lan kompleks keputren.[2] Ing sisih wangunan punika ugi wonten sumur ingkang namanipun Amerta Mantana ingkang tegesipun toya suci.[2] Ing sisih wétanipun wonten kompleks guwa, stupa Budha, lan kolam.[2] Lan ing sisih kilènipun wonten perbukitan ingkang narik kawigatén kangge papan lérèn sasampunipun kliling situs candhi punika.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b (id)[Soetarno, Drs. R. 2002. Aneka Candhi Kuno di Indonésia. Semarang:Dahara Prize]
  2. ^ a b c d e f g h i (id)Biografi Mardiyanto dipunundhuh tanggal 1 Agustus 2011)

Pranala Njawi[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Situs_Ratu_Baka&oldid=1057878"