Situs Ratu Baka

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ratu Baka

Gerbang kompleks Ratu Boko
Situs Ratu Baka is located in Topografi Jawa
Lokasi Topografi Jawa
Informasi umum
Gaya arsitèktur kompleks kraton
Kutha Cerak Kutha Yogyakarta, DIY
Negara Indonesia
Koordinat 7°46′16″Kd 110°29′28″W / 7.771°Kd 110.491°W / -7.771; 110.491
Rampung kira-kira abad ka-8
Desain dan pembangunan
Klien Wangsa Sailendra utawa Kerajaan Medang Mataram
Situs Ratu Baka ingkang dunungipun wonten ing sakidulipun Candhi Prambanan

Situs Ratu Baka inggih menika wangunan tilaranipun Krajaan Mataram Kina ingkang wonten ing Provinsi Dhaérah Istiméwa Yogyakarta.[1] Wangunan menika wonten ing sisih kidulipun Candhi Prambanan, jarak antawisipun kalih candhi menika kinten-kinten 3 km.[2] Situs Ratu Baka dipunwangun ing wekdal pamarintahanipun Rakai Pangkaran, salah satunggalipun trah katurunan Wangsa Syailendra.[1] Kompleks Situs Ratu Baka menika wiwitanipun dipunpanggihi dèning van Boeckhlotz ing taun 1790.[2] Ananging nembe setunggal atus taun salajengipun, panaliten dhateng situs menika nembe dipunwontenaken lan dipunpublikasikaken ing buku Keraton van Ratoe Boko.[2] Miturut pamanggih para ahli sajarah, situs ingkang awujud candhi menika nggadhahi multifungsi, inggih menika minangka bénthèng keraton, panggenan ngibadah, lan guwa.[2] Jembar sedaya areal candhi ingkang wonten ing 196 m ing sanginggilipun permukaan laut menika inggih menika 250.000 méter kubik.[2] Situs menika kapérang saking sekawan wangunan, sisih kilèn, wétan, lan tengahipun. Wangunan candhi menika kapérang saking wangunan gapura utami, lapangan, candhi pembakaran, kolam, lan kompleks keputren.[2] Ing sisih wangunan menika ugi wonten sumur ingkang namanipun Amerta Mantana ingkang tegesipun toya suci.[2] Ing sisih wétanipun wonten kompleks guwa, stupa Budha, lan kolam.[2] Lan ing sisih kilènipun wonten perbukitan ingkang narik kawigatén kangge papan lérèn sasampunipun kliling situs candhi menika.[2]

Cathetan Suku[sunting | Owah sumber]

  1. ^ a b (id)[Soetarno, Drs. R. 2002. Aneka Candi Kuno di Indonesia. Semarang:Dahara Prize]
  2. ^ a b c d e f g h i (id)Biografi Mardiyanto dipunundhuh tanggal 1 Agustus 2011)

Pranala Njawi[sunting | Owah sumber]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Situs_Ratu_Baka&oldid=832015"