Wangsa Syailéndra

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Wangsa iki milut agama Buda Mahayana lan nguwasani Karajan Mataram Kuna wiwit taun 752 M. Leluhur dinasti utawa wangsa Syailendra iki dinuga saka daratan Indocina (saiki Kamboja dan Vietnam kidul).

Raja-raja[besut | besut sumber]

Jeneng raja-raja saka Wangsa Syailendra iku katulis ing prasasti Ligor, prasasti Nalanda lan prasasti Klurak.

  • Bhanu (752-775), raja pertama lan pendiri Dinasti Syailendra
  • Wisnu (775-782), Candhi Borobudur wiwit dibangun
  • Indra (782-812), nyerang lan ngalahake Karajan Chenla (Kamboja), uga nguwasani kraton iku nganti 12 taun
  • Samaratungga (812-833), Candhi Borobudur rampung dibangun
  • Pramodhawardhani (833-856), nikah karo Rakai Pikatan saka Dinasti Sanjaya
  • Balaputradewa (833-850), nyingkir wonten ing kraton Sriwijaya

Uga delengen[besut | besut sumber]