Suhita

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Prabu stri Suhita, ratu Majapahit.

Prabu Stri Suhita iku ratu wanita Majapait kang maréntah taun 1427-1447, bebarengan karo garwané Bhra Hyang Parameswara Ratnapangkaja. Miturut Pararaton, jeneng asli Parameswara ya iku Aji Ratnapangkaja. Ibuné sesilih Surawardhani alias Bhre Kahuripan, adhik saka Wikramawardhana. Ramané ya iku Radèn Sumirat kang dadi Bhre Pandansalas, mawa sesebutan Ranamanggala.

Sajeroning Nagarakretagama (tinulis 1365), Surawardhani isih mengku kalungguhan minangka Bhre Pawanuhan lan durung krama. Sesebutan Bhre Kahuripan wektu iku isih dijabat simbahé, ya iku Tribhuwana Tunggadewi. Miturut Pararaton, sapungkuré Tribhuwana Tunggadewi lan Surawardhani, kalungguhan Bhre Kahuripan banjur diwarisi déning Ratnapangkaja.

Ratnapangkaja gadhah telu sadulur putri, ya iku Bhre Mataram, Bhre Lasem, lan Bhre Matahun. Kateluné kanthi unik dinikahi déning bapak, anak, lan putu, ya iku Wikramawardhana, Bhre Tumapel, lan Bhre Wengker.

Bhre Wengker saka garwa liya, gadhah putri Bhre Jagaraga lan Bhre Pajang, kang kaloroné dinikahi déning Ratnapangkaja. Silsilah iki tansaya rumit nalika Ratnapangkaja nikahi Suhita, putri Wikramawardhana.

Kapustakan[besut | besut sumber]

  • M.C. Ricklefs. 1991. Sajarah Indonesia Modern (pertalan). Yogyakarta: Gadjah Mada University Press
  • Poesponegoro, M.D., Notosusanto, N. (editor utama). Sajarah Nasional Indonesia. Edisi ke-4. Jilid II. Jakarta: Balai Pustaka, 1990.
  • Slamet Muljana. 2005. Runtuhnya Karajan Jindu-Jawa dan Timbulnya Negara-Negara Islam di Nusantara (terbitan ulang 1968). Yogyakarta: LKIS


Didhisiki déning:
Wikramawardhana
{{{jabatan}}}
1427—1447
Diganti déning:
Dyah Kertawijaya