Menyang kontèn

Suhita

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Suhita
Prabu stri Suhita, ratu Majapahit.
Ratu ing Majapahit
Jumeneng1429 – 1447
LeluhurWikramawardhana
PanerusKertawijaya
Surud1447
GariniRatnapangkaja, Bhre Kahuripan
WangsaRajasa
BapaWikramawardhana

Prabu Stri Suhita iku ratu wanita Majapait kang maréntah taun 1427-1447, bebarengan karo garwané Bhra Hyang Parameswara Ratnapangkaja. Miturut Pararaton, jeneng asli Parameswara yaiku Aji Ratnapangkaja. Ibuné sesilih Surawardhani alias Bhre Kahuripan, adhik saka Wikramawardhana. Ramané yaiku Radèn Sumirat kang dadi Bhre Pandansalas, mawa sesebutan Ranamanggala.

Sajeroning Nagarakretagama (tinulis 1365), Surawardhani isih mengku kalungguhan minangka Bhre Pawanuhan lan durung krama. Sesebutan Bhre Kahuripan wektu iku isih dijabat simbahé, yaiku Tribhuwana Tunggadewi. Miturut Pararaton, sapungkuré Tribhuwana Tunggadewi lan Surawardhani, kalungguhan Bhre Kahuripan banjur diwarisi déning Ratnapangkaja.

Ratnapangkaja gadhah telu sadulur putri, yaiku Bhre Mataram, Bhre Lasem, lan Bhre Matahun. Kateluné kanthi unik dinikahi déning bapak, anak, lan putu, yaiku Wikramawardhana, Bhre Tumapel, lan Bhre Wengker.

Bhre Wengker saka garwa liya, gadhah putri Bhre Jagaraga lan Bhre Pajang, kang kaloroné dinikahi déning Ratnapangkaja. Silsilah iki tansaya rumit nalika Ratnapangkaja nikahi Suhita, putri Wikramawardhana.

Kapustakan[besut | besut sumber]

  • M.C. Ricklefs. 1991. Sajarah Indonesia Modern (pertalan). Yogyakarta: Gadjah Mada University Press
  • Poesponegoro, M.D., Notosusanto, N. (editor utama). Sajarah Nasional Indonesia. Edisi ke-4. Jilid II. Jakarta: Balai Pustaka, 1990.
  • Slamet Muljana. 2005. Runtuhnya Karajan Jindu-Jawa dan Timbulnya Negara-Negara Islam di Nusantara (terbitan ulang 1968). Yogyakarta: LKIS


Didhisiki déning:
Wikramawardhana
{{{jabatan}}}
1427—1447
Diganti déning:
Dyah Kertawijaya