Menyang kontèn

Wikramawardhana

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa

Wikramawardhana iku ratu kaping gangsal Krajan Majapait maréntah taun 1389 – 1427, bebarengan karo garwa uga sepupuné, yaiku Kusumawardhani putri Hayam Wuruk Ing Pararaton, Wikramawardhana uga sinebut Bhra Hyang Wisesa Aji Wikramawardhana.

Wikramawardhana
Ratu ing Majapahit
Jumeneng1389 – 1429
LeluhurHayam Wuruk
PanerusSuhita
LairDyah Gagak Sali
c. 1353
Surud1429
GariniKusumawardhani
WangsaRajasa
BapaSinghawardhana Dyah Sumana, Bhre Paguhan
IbuRajasaduhiteswari Dyah Nertaja, Bhre Pajang

Lair[besut | besut sumber]

Wikramawardhana mijil kanthi asma Dyah Gagak Sali. Ibuné sesilih Dyah Nertaja utawa Rajasaduhita Iswari, Bhre Pajang adhik Prabu Hayam Wuruk. Déné ramané asesilih Dyah Sumana kang mengku kalungguhan minangka Bhre Paguhan mawa sesebutan Singhawardhana.

Palakrama[besut | besut sumber]

Sang garwa padmi, yaiku Kusumawardhani iku putri saka Hayam Wuruk patutan karo Padukasori. ing naskah Nagarakretagama (tinulis 1365), Kusumawardhani lan Wikramawardhana diwartakaké wis krama. Kamangka wektu iku Hayam Wuruk nembé yuswa 31 taun. Mula, bisa kapesthèkaké yèn kaloroné wis dipacangaké wiwit cilik.

Saka perkawinan iku, lair putra makutha Rajasakusuma mawa sesebutan Hyang Wekasing Sukha, kang séda sadurungé dadi raja.

Pararaton uga nyebutaké, yèn Wikramawardhana gadhah telu putra saka selir, yaiku Bhre Tumapel, Suhita, lan Kertawijaya.

Bhre Tumapel lair dari Bhre Mataram, putri Bhre Pandansalas. Ia menggantikan Rajasakusuma sebagai putra makutha, tetapi juga meninggal sebelum sempat menjadi raja.

Kalungguhan minangka pewaris takhta banjur diwengku déning Suhita kang lair saka Bhre Daha putri Bhre Wirabhumi. Wikramawardhana séda ing pungkasan taun 1427. Dipèngeti mawa candhi Wisesapura kang dumunung ing Bayalangu.


Didhisiki déning:
Hayam Wuruk
{{{jabatan}}}
1389—1427
Diganti déning:
Suhita