Wikramawardhana

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Wikramawardhana iku raja kalima Krajan Majapait sing maréntah bebarengan karo garwa sisan sepupuné, ya iku Kusumawardhani putri Hayam Wuruk, ing taun 1389-1427. Wikramawardhana sajeroning Pararaton duwé sesebutan Bhra Hyang Wisesa Aji Wikrama. Jeneng asliné ya iku Radèn Gagak Sali. Ibuné sesilih Dyah Nertaja, adhik saka Hayam Wuruk, sing mengku kalungguhan minangka Bhre Pajang. Déné ramané asesilih Raden Sumana sing menku kalungguhan minangka Bhre Paguhan, mawa sesebutan Singhawardhana.

Sang garwa padmi, ya iku Kusumawardhani iku putri saka Hayam Wuruk patutan karo Padukasori. ing naskah Nagarakretagama (tinulis 1365), Kusumawardhani lan Wikramawardhana diwartakaké wis krama. Kamangka wektu iku Hayam Wuruk nembé yuswa 31 taun. Mula, bisa kapesthèkaké yèn kaloroné wis dipacangaké wiwit cilik.

Saka perkawinan iku, lair putra mahkota Rajasakusuma mawa sesebutan Hyang Wekasing Sukha, sing séda sadurungé dadi raja.

Pararaton uga nyebutaké, yèn Wikramawardhana kagungan telu putra saka selir, ya iku Bhre Tumapel, Suhita, lan Kertawijaya.

Bhre Tumapel lair dari Bhre Mataram, putri Bhre Pandansalas. Ia menggantikan Rajasakusuma sebagai putra mahkota, tetapi juga meninggal sebelum sempat menjadi raja.

Kalungguhan minangka pewaris takhta banjur diwengku déning Suhita sing lair saka Bhre Daha putri Bhre Wirabhumi. Wikramawardhana séda ing pungkasan taun 1427. Dipèngeti mawa candhi Wisesapura sing dumunung ing Bayalangu.


Didhisiki déning:
Hayam Wuruk
{{{jabatan}}}
1389—1427
Diganti déning:
Suhita