Hayam Wuruk

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Hayam Wuruk
Raja Majapait
Illustration of Hayam Wuruk.jpg
Mréntah Majapait: 1350 - 1389
Nami jangkep Rajasanagara
Birthplace Majapait
Majapait
Pendahulu Tribhuwana Wijayatunggadewi
Pangganti Wikramawardhana
Consort Paduka Sori
Consort Concubine (ibuné Wirabhumi)
Dinasti Dinasti Rajasa
Bapa Cakradhara
Ibu Tribhuwana Wijayatunggadewi
Diagram Dinasti Rajasa

Hayam Wuruk, uga ditepungi minangka (sawisé taun 1350) Rajasanagara kang mréntah taun 1351–1389, ya iku raja kaping papat saka Krajan Majapait. Bebarengan karo patihé Gajah Mada, Hayam Wuruk nggayuh kakuwasan kang gedhé. Hayam Wuruk nggantèkaké Tribhuwana Wijayatunggadewi lan diganti putra mantuné Wikramawardhana.

Hayam Wuruk iku putra saka Tribhuwana Wijayatunggadewi lan Sri Kertawardhana (Cakradhana). Ibuné ya iku putri Radèn Wijaya, déné bapaké ya iku raja sangisoré Singasari kang duwé gelar Bhre Tumapèl. Hayam Wuruk lair ing taun 1334. Prastawa kelairané diwiwiti kanthi lindhu ing Pabanyu Pindah lan mbledhosé Gunung Kelud. Ing taun iku uga Gajah Mada ngucapaké Sumpah Palapa.[1]

Garwané Hayam Wuruk ya iku Sri Sudèwi kang duwé gelar Padukasori putriné Wijayarajasa Bhre Wengker. Saka panganténan iku, lair Kusumawardhani kang banjur dadi garwané Wikramawardhana putrané Bhre Pajang. Hayam Wuruk uga nduwé putra saka selir kang dadi Bhre Wirabhumi, kang banjur dadi garwané Negarawardhani, putriné Bhre Lasem.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Wacan[besut | besut sumber]

  • Pringle, Robert. (2004)A Short history of Bali: Indonesia's Hindhu Realm, Crows Nest, NSW: Allan & Unwin.


Didhisiki déning:
Tribhuwana Wijayatunggadewi
{{{jabatan}}}
1350–1389
Diganti déning:
Wikramawardhana