Wangsa Sanjaya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Candhi Prambanan, salah siji peninggalan Wangsa Sanjaya.

Wangsa Sanjaya iku sawijining dinasti sing kuwasa ing Karajan Medang periode Jawa Tengah (utawa biyasa disebut Karajan Mataram Kuna).

Asal-Usul[besut | besut sumber]

Istilah Wangsa Sanjaya dikenalaké déning sejarawan Dr. Bosch sajeroning karangané kanthi irah-irahan Sriwijaya, de Sailendrawamsa en de Sanjayawamsa (1952). Disebutaké yèn ing Karajan Medang ana loro dinasti sing kuwasa, ya iku dinasti Sanjaya lan Sailendra.

Istilah Wangsa Sanjaya ngarujuk marang jeneng pendhiri Karajan Medang, ya iku Sanjaya sing mrintah watara taun 732. Dinasti iki nganut agama Hindhu aliran Siwa, lan kiblaté marang Kunjaradari ing tlatah India.

Pratélan Para Raja[besut | besut sumber]

Pratélan para raja Medang sadurungé Dyah Balitung sing katulis sajeroning prasasti Mantyasih miturut téyori Bosch ya iku pratélan para raja Wangsa Sanjaya, sisan uga silsilah kulawarga wiwit saka Sanjaya nganti Balitung.

Para raja kasebut ya iku:

Uga delengen[besut | besut sumber]

Kapustakan[besut | besut sumber]

  • Marwati Poesponegoro & Nugroho Notosusanto. 1990. Sajarah Nasional Indonesia Jilid II. Jakarta: Balai Pustaka
  • Slamet Muljana. 2006. Sriwijaya (terbitan ulang 1960). Yogyakarta: LKIS