Wangsa Sanjaya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Candhi Prambanan, salah siji peninggalan Wangsa Sanjaya.

Wangsa Sanjaya iku sawijining dinasti sing kuwasa ing Karajan Medang periode Jawa Tengah (utawa biasa disebut Karajan Mataram Kuna).

Asal-Usul[besut | besut sumber]

Istilah Wangsa Sanjaya dikenalaké déning sejarawan Dr. Bosch jroning karangané kanthi irah-irahan Sriwijaya, de Sailendrawamsa en de Sanjayawamsa (1952). Disebutaké yèn ing Karajan Medang ana loro dinasti sing kuwasa, ya iku dinasti Sanjaya lan Sailendra.

Istilah Wangsa Sanjaya ngarujuk marang jeneng pendhiri Karajan Medang, ya iku Sanjaya sing mrintah watara taun 732. Dinasti iki nganut agama Hindhu aliran Siwa, lan kiblaté marang Kunjaradari ing tlatah India.

Daftar Para Raja[besut | besut sumber]

Dhaptar para raja Medang sadurungé Dyah Balitung sing katulis jroning prasasti Mantyasih miturut teori Bosch ya iku dhaptar para raja Wangsa Sanjaya, sekaligus uga silsilah kulawarga wiwit saka Sanjaya nganti Balitung.

Para raja kasebut ya iku:

Deleng uga[besut | besut sumber]

Kapustakan[besut | besut sumber]

  • Marwati Poesponegoro & Nugroho Notosusanto. 1990. Sejarah Nasional Indonesia Jilid II. Jakarta: Balai Pustaka
  • Slamet Muljana. 2006. Sriwijaya (terbitan ulang 1960). Yogyakarta: LKIS
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wangsa_Sanjaya&oldid=1054595"