Paku Alam I

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kanjeng Gusti Pangeran Adipati Arya Paku Alam I (Hanacaraka: ꦑꦚ꧀ꦗꦼꦁꦓꦸꦱ꧀ꦠꦶꦦꦔꦺꦫꦤ꧀​ꦄꦢꦶꦥꦠꦶꦄꦂ​ꦪꦦꦏꦸꦄꦭꦩ꧀꧇꧑꧇) dicekak Paku Alam I utawa Pangéran Natakusuma iku panguwasa kaping pisan ing Kadipatèn Pakualaman.

Riwayat[besut | besut sumber]

Pangéran Natakusuma putra pasangan Sultan Hamengkubuwana I klawan Putri Srenggorowati. Pangéran kang misuwur minangka juru budaya Jawa, juru tulis uga arsitèk. Salah siji karyané ya iku wangunan Pura Pakualaman ing dalan Sultan Agung kutha Yogyakarta kang dadi dalem lungguhing panguwasa-panguwasa Kadipatèn Pakualaman.

Ing wulan Juni taun 1812 Pangeran Natakusuma antuk gelar Pangeran Merdika saka Sultan Hamengkubuwana II. Tanggal 17 Maret 1813 diangkat dadi panguwasa ing Kadipatèn Pakualaman lan nyandhang gelar Kanjeng Gusti Pangeran Adipati Arya Paku Alam I.

Putra-Putri[besut | besut sumber]

  1. Raden Tumenggung Natadiningrat
  2. Raden Arya Suriya ning Prang
  3. Raden Arya Suriya ning Prang II
  4. Raden Arya Sureng Jurit
  5. Raden Arya Suriya Misena
  6. Raden Ayu Karta Winata
  7. Raden Ayu Jayang Kusuma
  8. Raden Ajeng Jumina
  9. Raden Ayu Nata Prana
  10. Raden Ayu Sasra Kusuma
  11. Raden Ayu Jayengirawan

Uga delengen[besut | besut sumber]

Paku Alam I > Paku Alam II