Paku Alam I

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kanjeng Gusti Pangeran Adipati Arya Paku Alam I (dicekak Paku Alam I) utawa Pangéran Natakusuma iku panguasa pertama Kadipaten Pakualaman.

Riwayat[besut | besut sumber]

Pangéran Natakusuma putra pasangan Sultan Hamengku Buwono I karo Putri Srenggorowati. Pangeran iki misuwur minangka ahli budaya Jawa, penulis uga arsitek. Salah siji karya monumental Pangéran Natakusuma ya iku Pura Pakualaman ing dalan Sultan Agung kutha Yogyakarta sing dadi pura panguasa-panguasa Kadipaten Pakualaman.

Ing wulan Juni taun 1812 Pangeran Natakusuma éntuk gelar Pangeran Merdika saka Sultan Hamengku Buwono II. Tanggal 17 Maret 1813 diangkat dadi panguasa kadipaten Pakualaman lan nyandang gelar Kanjeng Gusti Pangeran Adipati Arya Paku Alam I.

Putra-Putri[besut | besut sumber]

  1. Raden Tumenggung Natadiningrat
  2. Raden Arya Suriya ning Prang
  3. Raden Arya Suriya ning Prang II
  4. Raden Arya Sureng Jurit
  5. Raden Arya Suriya Misena
  6. Raden Ayu Karta Winata
  7. Raden Ayu Jayang Kusuma
  8. Raden Ajeng Jumina
  9. Raden Ayu Nata Prana
  10. Raden Ayu Sasra Kusuma
  11. Raden Ayu Jayengirawan

Uga delengen[besut | besut sumber]

Paku Alam I > Paku Alam II