Rara Mendut

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Rara Mendut utawa Pranacitra-Rara Mendut iku carita novèl sajarah klasik ing tlatah Jawa Tengah. Jaman dhisik ing kadipaten Pathi ana 2 désa ya iku désa Rogowangsan lan désa Juwanalan, Ing Rogowangsan ana sawijining kenya kang jenenge Rara Mendhut, déné ing Juwanalan ana pemudha kang jenenge Pranacitra, kekarone nganakake sesambungan tresna. Kadhipaten Pathi wektu iku ing ngisore kekuasaane Majapahit. Amarga kudu setor upeti kang abot, mula kadhipaten Pathi ora gelem asok upeti manèh saéngga saka kraton Majapahit ngutus Tumenggung Wiraguna supaya nglurug menyang Pathi lan amarga Pathi ngeyel mula perang ora bisa diendhani manèh, Kadipaten Pathi kalah lan kudu setor putri boyongan lan salah sijiné Rara Mendhut, nanging Rara Mendhut malah disenengi dhéwé karo Tumenggung Wiraguna lan arep didadèkaké garwa. Rara mendut digawa menyang Majapahit,Pranacitra meneng - meneng mèlu ngawula ing daleme Tumenggung Wiraguna lan didadèkaké juru taman. Rara mendut lan pranacitra nganakake sesambungan kanthi sesidheman, nanging konangan karo Wiraguna, banjur padha mlayu lan kecekel, mulla pranacitra lan Wiraguna perang tandhing lan dimenangke Wiraguna, Pranacitra dipateni lan Rara Mendhut banjur suduk salira, lan kekarone dikubur saluwang.

Wacan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]