Arya Pangiri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Arya Pangiri ya iku sultan kapindho ing Kasultanan Pajang, sing mréntah wiwit taun 1583 nganti 1586 lan nyandhang gelar Sultan Ngawantipura.[1] Dhisiké, Arya Pangiri iku siji Adipati Demak putra Sunan Prawata,[2] sing nikah karo putri pembarepé Sultan Hadiwijaya. Dhèwèké kasil jumeneng ing Pajang sawisé nyingkiraké Pangéran Benawa, putrané Sultan Hadiwijaya.[2] Pangéran Benawa didadèkaké Adipati Jipang.

Pangéran Benawa sajatiné ngrasa ora trima dinganakaké. Ing taun 1587, wadyabala Pangéran Benawa karo Sutawijaya (sing nguwasani laladan Mentaok/Mataram) pungkasané kasil ngalahaké Arya Pangiri, lan Pangéran Benawa banjur dadi sultan katelu ing Kasultanan Pajang.[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Florida, Nancy K. (2000). Javanese Literature in Surakarta Manuscripts: Manuscripts of the Mangkunagaran Palace, Volume II. SEAP Publications. ISBN 0-87727-604-8.  Diaksés 2 Juni 2012.
  2. a b c Simbolon, Parakitri T. (2006). Menjadi Indonesia. Penerbit Buku Kompas. ISBN 979-709-264-X.  Cet. ke-2, hlm. 446. Diaksés 2 Mèi 2012.


Didhisiki déning:
Sultan Hadiwijaya
{{{jabatan}}}
1583–1586
Diganti déning:
Pangéran Benawa