Kasultanan Pajang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Karajaan Pajang
Kerajaan Pajang
15681–1586
Kutha krajan Pajang
Basa Jawa
Agama Islam
Pamaréntahan KarajaanG
?
 •  1568-15861 Hadiwijaya
Sujarah
 •  Hadiwijaya minggah tahta 1568
 •  Pindah kakuasaan déning Mataram 1586
Sadurungé
Sawisé
[[Karajaan Demak]]
[[Karajaan Mataram]]
^  (1548-1568 ya iku mangsa rerebutan kakuasan minangka sedulur karajaan sabanjuré tilar donya panguasa pungkasan Demak, ya iku Trenggana)
Warning: Value specified for "continent" does not comply

Kasultanan Pajang iku salahsiji Kasultanan ing tlatah Jawa lan dibangun déning Jaka Tingkir. Sedurunge, laladan Pajang iki dadi bagéyan Kasultanan Demak ning wektu Demak dipimpin Arya Penangsang, Jaka Tingkir sing dibantu Adipati liyane kasil niwasaké Arya Penangsang. Jaka Tingkir banjur mindahaké pusat kakuwasan menyang Pajang. Miturut kabiasaan jaman mbiyèn, yèn pusat kakuwasan utawa kutharaja dipindah iku maknané nggawé karajan anyar ya iku Kasultanan Pajang. Laladan Demak dadi bagéyan Kasultanan Pajang (kadipatèn) lan dipasrahaké marang Arya Pangiri putra Sunan Prawata.

Sultan Hadiwijaya[besut | besut sumber]

Jaka Tingkir dadi Sultan Pajang ing taun 1568 lan nyandhang gelar Sultan Hadiwijaya, kadipatèn-kadipatèn liyané sing sadurungé nggabung karo Demak dadi bagéyan Kasultanan Pajang.

Ing taun 1558, Sultan Hadiwijaya masrahaké laladan Mentaok (cedhak Kutha Gedhé - Yogyakarta) minangka bebungah kanggo Ki Ageng Pamanahan sing wis mbiyantu nyingkiraké Arya Penangsang lan mbiyantu mbangun Pajang. Laladan iki dadi cikal bakal Kasultanan Mataram.

Pajang ambruk[besut | besut sumber]

Ing taun 1582 Sultan Hadiwijaya diganti déning putrané ya iku Pangeran Benawa ning disingkiraké déning keturunan Kasultanan Demak ya iku Arya Pangiri, Pangeran Benawa didadèkaké Adipati ing laladan Jipang. Ing taun 1587, Sutawijaya (putra Ki Ageng Pemanahan) sing nguasani laladan Mentaok misah saka Pajang lan mbangun Kasultanan Mataram. Koalisi Sutawijaya karo Pangeran Benawa pungkasané kasil ngalahaké Arya Pangiri, Sutawijaya banjur mindahaké pusat kakuwasan ing Mataram lan dadi Sultan pisanan ing Mataram.

Pajang saiki[besut | besut sumber]

Saiki Pajang namung jenengé sawijining kalurahan ing kutha Surakarta waé. Ananging isih ana patilasané karaton Pajang.

Kasultanan Demak > Kasultanan Pajang lan Kasultanan Mataram


 
Krajan ing Jawa

0-600 (Hindu-Buddha Mataram Kuna): Salakanagara | Tarumanagara | Galuh | Sundha | Kalingga | Kanjuruhan
600-1500 (Hindu-Buddha): Mataram Kuna, Medhang, Kahuripan, Janggala, Pangjalu, Singhasari, Majapahit, Pajajaran, Blambangan
1500-saiki (Islam): Demak, Pajang, Banten, Cirebon, Sumedang Larang, Mataram Enggal, Yogyakarta, Surakarta, Mangkunagaran, Pakualaman