Hamengkubuwana V

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Hamengkubuwana V
Sri Sultan Hamengkubuwono V
Official Portrait of Sultan Hamengkubowono V.jpg
Sri Sultan Hamengkubuwono V
Sultan Yogyakarta ke-5
Bertakhta1823-1855
Penobatan1823
(Umur 3 tahun)[1]
LeluhurSultan Hamengkubuwana IV
PanerusSultan Hamengkubuwana VI
Wali raja[1]
  • Ratu Ageng (Nenek)
  • GKR Ratu Kencono (Ibu)
  • Pangeran Mangkubumi (Saudara kakek)
  • Pangeran Diponegoro (Saudara kakek)
LairGusti Raden Mas Gatot Menol
20 Januari 1821
Kraton Yogyakarta, Yogyakarta
Surud5 Juni 1855(1855-06-05) (umur 34)
Kraton Yogyakarta, Yogyakarta[1]
AstanaAstana Besiyaran, Imogiri, Yogyakarta
PutraGRM Timur Muhammad
WangsaMataram
BapaSultan Hamengkubuwana IV
IbuGKR Kencono[1]
AgamaIslam

Sri Sultan Hamengkubuwana V (Jawa: ꦯꦸꦭ꧀ꦡꦤ꧀ꦲꦩꦼꦁꦑꦸꦨꦸꦮꦟ꧇꧕​) utawa Radèn Mas Gathot Menol iku sultan kalima Kasultanan Ngayogyakarta. Radèn Mas Gathot Menol lair ing Ngayogyakarta, 20 Agustus 1821 lan séda ing Ngayogyakarta, 5 Juni 1855. Sultan Hamengkubuwana jumeneng nata wiwit tanggal 19 Dhésèmber 1823-17 Agustus 1826, lan sabanjuré wiwit 17 Januari 1828-5 Juni 1855 sing diselingi déning pamaréntahan Hamengkubuwana II amarga kaanan pulitik ora ajeg nalika semana.

Riwayat Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Asma asli Sri Sultan Hamengkubuwana V ya iku Gusti Radèn Mas Gathot Menol, putra kaping enem Hamengkubuwana IV kang lair tanggal 24 Januari 1820 saka pramèswari Gusti Kangjeng Ratu Kencana. Nalika rumaja panjenengané wus antuk gelar Pangéran Mangkubumi. Panjenengané uga antuk pangkat Létnan Kolonèl taun 1839 lan pangkat Kolonèl taun 1847 saka pamaréntah Hindhia Walanda. Jumeneng natané diwiwiti taun 1823 kamangka lairé nalika taun 1820, mula Sultan Hamengkubuwana V miwiti jumeneng natané awit umur 3 taun.

Hamengkubuwana V nyerakaké sesambungan antarané Kraton Ngayogyakarta lan pamaréntahan Hindhia Walanda kang kebawah Krajan Walanda, murih nindakaké taktik perang pasif, ya iku panjenengané ngadhemaké gègèran klawan tanpa ana wutahing getih. Sri Sultan Hamengkubuwana V kepéngin sesambungan antarané kraton lan pamaréntah Walanda bisa padha-padha mbathèni, saéngga bisa mujudaké ayem tentreming masarakat ing tlatah Ngayogyakarta.

Gladri foto[besut | besut sumber]

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Kapustakan[besut | besut sumber]

  • M.C. Ricklefs. 1991. Sajarah Indonesia Modern (terj.). Yogyakarta: Gadjah Mada University Press
  • Purwadi. 2007. Sajarah Raja-Raja Jawa. Yogyakarta: Media Ilmu


Gelar kabangsawanan
Didhisiki déning:
Hamengkubuwana IV
{{{jabatan}}}
1823-1826 lan 1828-1855
Diganti déning:
Hamengkubuwana VI


  1. a b c d Biografi singkat HB V. Website resmi kraton Yogyakarta. 2019. Diakses tanggal 20/07/2019