Kasultanan Demak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kasultanan Demak
1475–1548
Masjid Demak, diyasa ing arsitèktur tradhisional Jawa.
Kutha krajan Demak
Basa Basa Jawa
Agama Islam
Pamaréntahan Sultane
Sultan
 •  1475-1518 ¹ Radèn Patah
 •  1518-1521 Pati Unus
 •  1521-1548 Sultan Trenggana
Sajarah
 •  Diwanguné kutha palabuhan Demak 1475
 •  Sédané Sultan Trenggana 1548
Sadurungé
Sawisé
Majapahit
Krajan Pajang
¹ (1475-1478 as vassal of Majapahit)

Kasultanan Demak diyasa déning Radèn Patah taun 1481 M utawa 1403 taun Saka. Laladan iki sadurungé dadi péranganing Krajan Majapahit nanging wektu kadadéan perang sadulur ing Majapahit taun 1478, punjer krajan Majapahit dipindhah menyang Keling, banjur pindhah manèh menyang Daha.

Raja-ratu[besut | besut sumber]

Demak ambruk[besut | besut sumber]

Sapungkuré Sultan Trenggana taun 1546 ing paprangan penaklukan laladan Pasuruan, singgasana Demak dadi rebutan. Sunan Prawata sing munggah dadi Sultan ditentang akèh wong kalebu para adipati, antarané Pangéran Séda Lèpèn adiné Sultan Trenggana. Adipati Jipang ya iku Arya Penangsang uga sing mèlu nentang Sunan Prawata. Sunan Prawata pungkasané tiwas déning Aria Penangsang.

Arya Penangsang munggah dadi panguwasa nanging uga ditentang akèh wong ing antarané Adipati Pajang ya iku Jaka Tingkir. Jaka Tingkir sing uga mantu Sultan Trenggana ngrasa yèn garwané luwih duwé hak singgasana kasultanan tinimbang Arya Penangsang. Jaka Tingkir banjur yasa koalisi karo Ki Ageng Pemanahan lan Sutawijaya, koalisi iki kasil nyingkiraké Arya Penangsang lan Kasultanan Demak wusanané ambruk.

Jaka Tingkir yasa Kasultanan Pajang, laladan Demak dadi péranganing Kasultanan Pajang. Jaka Tingkir nyandhang gelar Sultan Hadiwijaya.

Krajan Majapait > | Kasultanan Demak | > Kasultanan Pajang lan Kasultanan Mataram


 
Krajan ing Jawa

0-600 (Hindu-Buddha Mataram Kuna): Salakanagara | Tarumanagara | Galuh | Sundha | Kalingga | Kanjuruhan
600-1500 (Hindu-Buddha): Mataram Kuna, Medhang, Kahuripan, Janggala, Pangjalu, Singhasari, Majapahit, Pajajaran, Blambangan
1500-saiki (Islam): Demak, Pajang, Banten, Cirebon, Sumedang Larang, Mataram Enggal, Yogyakarta, Surakarta, Mangkunagaran, Pakualaman