Ki Ageng Pandan Arang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gapura Makam Ki Ageng Pandan Arang

Ki Ageng Pandan Arang utawa Pandanaran, Pandanaran I ya iku bupati kang sepisanan ing Semarang, kang diangkat sultan Demak Bintara.[1] Miturut carita, jeneng Semarang iku sing gawé Ki Ageng Pandan Aran.[1] Amarga ing laladan kana iku akèh wit asam kang wohé arang-arang trus diarani "asem arang".[1] Tokoh iki uga dikenal minangka panyebar Islam ing laladan kana.[1] Sanajan Ki Ageng urip sajaman karo para Wali Sanga, dhèwèké ora mèlu kagabung ing Walisanga.[1] Putrané uga dikenal kanti jeneng kang padha, nanging kondhang kanthi jeneng Sunan Bayat.[1]

Tokoh iki mapan ing Pragota, saiki dadi Bergota ing kalurahan Randhusari, Semarang Kidul. [2] Biyèn Pragota iku ing pinggir segara, nanging amarga wewengkon Kota Lama Semarang dadi darat amarga munggahé kerak bumi. [2] Sultan Demak mènèhké Tanah Semarang Pandan Arang.[2]

Asal-usul Pandan Arang ora pakem, sanajan miturut babad nyataké dhèwèké putra saka Panembahan Sabrang Lor (sultan kedua Kasultanan Demak) kang ora gelem tahta amarga luwih seneng sinau spiritual. [2] Banjur tahta sultan katelu Demak diwènèhké pak liké. [2] sumber liya nudhuhaké yèn to Ki Ageng iku sodhagar asing, saka Arab, Pèrsi, utawa Turki, kang njaluk izin karo sultan Demak kanggo dagang lan nyebaraké Islam ing laladan Pragota. [2] Cerita liya nuturaké Ki Ageng iku putra saka Brawijaya V, raja Majapahit kang pungkasan. [2]

Sasédané Ki Ageng banjur disaréaké ing Mugassari, Semarang Kidul.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]