Babad

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Babad iku carita rèkan (fiksi) kang adhedhasar prastawa sajarah. Tembung babad iku uga digunakaké ing kasusastran Sundha, Bali, Lombok, lan Madura. Manut Amir Rochkyatmo ing bebukané buku salin basa Babad Tanah Jawi, tembung babad asliné nduwé teges ngethok utawa nrabas alas.[1] Mula saka iku, babad ana sesambungané karo mula bukané sawijining panggonan kang mauné alas. Saka panggonan anyar iku banjur sumrambah dadi wong akèh kang dadi garis turun-temurun kaluwarga. Panulisan babad nduwé pangajab nulis asal-usul, tuwuhing, lan sumrambahing wong-wong sing manggon ing tlatah tinamtu.[2]

Lelaku wektu agawé tembung babad dadi sawijining buku sastra kang magepokan marang sajarah. Irah-irahan (judhul) lakon babad bisa sesambungan uga karo caritané manungsa utawa prastawa tartamtu.

Panulisan babad[besut | besut sumber]

Babad umumé tinulis ing kraton, mula ora anèh yèn kang kacipta uga prastawa-prastawa kang magepokan karo kraton. Crita kang karipta mau dicampur antarané garis turun-temurun kulawarga, mitologi,legendha, carita wong suci, ramalan, impèn, lan wangsit. Naskah iki umumé nganggo tembang macapat.

Amarga babad digawé ing kraton, ora anèh yèn carita babad ngagung-agungaké panguwasa. Malah ana kalané garis turun sinambungaké marang nabi-nabi utawa paraga wayang.

Manéka Warna Babad[besut | besut sumber]

Babad Manungsa[besut | besut sumber]

Babad Panggonan[besut | besut sumber]

Babad Prastawa[besut | besut sumber]

Babad liyané[besut | besut sumber]

Delengen uga[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

<references>

  1. ^ Babad Tanah Jawi, Sapardi Djoko Damono dkk, 2004, Penerbit Lontar
  2. ^ Pengantar Sejarah Sastra Indonesia, Yudiono K.S., Grasindo
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Babad&oldid=1002780"