Kraton Pangjalu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Karajan Pangjalu)
Pangjalu, Kadiri
1045–1221
Pangjalu lan Janggala, ing tembé nggabung dadi Karajan Kadiri
Kutha krajan Daha utawa Kadiri (saiki Kutha Kadhiri)
Basa Jawa Kuna, Sangskreta
Agama Kajawèn, Hindhu, Buda, Animisme
Pamaréntahan Karajan
Raja
 •  1104–1115 Jayawarsa
 •  1200–1222 Kertajaya
Sajarah
 •  Airlangga mecah karajané dadi Pangjalu lan Janggala 1045
 •  Ken Angrok saka Tumapel ngalahaké Kertajaya 1221
Valutah Koin mas lan pérak lokal
Sadurungé
Sawisé
[[Karajan Kahuripan]]
[[Karajan Singhasari]]

Karajan Pangjalu utawa kadhang ingaran karajan Kadiri utawa karajan Daha, iku pecahan saka karajan Kahuripan saliyané karajan Jenggala. Karajan iki anané ing sisih kidul Jenggala lan ora nduwé garis pasisir. Karajan iki brasil tumbuh dadi karajan kang gedhé, wewengkon pengaruhe nganti ing pasisir-pasisir Kalimantan uga Ternate. Karajan sadulure ya iku Jenggala uga dikuasai ya iku wektu pamaréntahan ratu Kameswara kang mrentah wiwit taun 1116 M nganti 1136 M liwat perkawinan antara Kameswara kang wektu iku esih dadi putra mahkota karo Dewi Kirana putri saka Jenggala.

Kutha krajan karajan Pangjalu iku ing Daha.

Sumber sajarah[besut | besut sumber]

Sumber sajarah karajan iki ana ing prasasti:

Saliyané iku uga ana kitab-kitab saka Cinten kang nyritaake karajan iki ya iku:

Sumber sajarah liya ya iku saka karya-karya sastra kang ditulis ing jaman Kadiri.

Seni lan sastra[besut | besut sumber]

Jayabaya[besut | besut sumber]

Kadiri ambruk[besut | besut sumber]

Akeh kang dadi faktor penyabab Karajan Pangjalu ambruk, antarané:

  • gaya pamaréntahan Prabu Kertajaya kang kurang didukung rakyat
  • pergolakan pulitik ing laladan-laladan kayatha ing laladan Tumapel (cedhak Malang)
  • kultus individu rajane kang njalari para Pandita Brahmana marah

Pergolakan pulitik ing Tumapel akhire njalari karajan Kadhiri dikuasai Ken Angrok kang lantes yasa karajan Singhasari ing wewengkon karajan Pangjalu, status Pangjalu dadi karajan bawahan.

Karajan Pangjalu Jilid II[besut | besut sumber]

Karajan Pangjalu (jilid II) iki lanjutan saka karajan Kadiri kang dadi bawahan karajan Singhasari lan dipanggedhèni déning Jayakatwang.

Ing taun 1292 M, salahsijining katurunan kraton Pangjalu ya iku Jayakatwang brasil mbalik ngrebut kekuasaan ing Singhasari, Jayakatwang lantes yasa manèh karajan Kadhiri (jilid II). Ing taun 1293 Karajan Kadiri pimpinan Jayakatwang iki akhire direbut manèh déning katurunan kraton Singhasari ya iku Radèn Wijaya.

Karajan Kahuripan > Karajan Pangjalu > Karajan Singhasari > Karajan Pangjalu (Jayakatwang) > Karajan Majapahit


 
Krajan ing Jawa

0-600 (Hindu-Buddha Mataram Kuna): Salakanagara | Tarumanagara | Galuh | Sundha | Kalingga | Kanjuruhan
600-1500 (Hindu-Buddha): Mataram Kuna, Medhang, Kahuripan, Janggala, Pangjalu, Singhasari, Majapahit, Pajajaran, Blambangan
1500-saiki (Islam): Demak, Pajang, Banten, Cirebon, Sumedang Larang, Mataram Enggal, Yogyakarta, Surakarta, Mangkunagaran, Pakualaman