Majapait

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Karajan Majapahit)
Jump to navigation Jump to search
Karajan Majapait
ꦏꦫꦠꦺꦴꦤ꧀ꦩꦗꦥꦲꦶꦠ꧀ (Jawa)
满者伯夷 (Mandarin)
विल्व तिक्त (Sangsekerta)
मजापहित साम्राज्य (Hindi)
Karajan
1293–1527
Flag
Gendéra
Surya Majapahit
Surya Majapahit
Sesanti
Mitreka Satata
Peta Majapahit piturut Kakawin Nagarakretagama[1]
Kutha krajan Majakerta (jaman Raden Wijaya), Trowulan (jaman Jayanegara), Kediri (jaman Girindrawardhana)
Basa Jawa Kuna (utama), Kawi (alternatif), Sangsekerta
Agama Hindu, Buddha, Kejawen, Animisme
Pamaréntahan Monarki
Maharaja
 •  1293-1309 Kertarajasa Jayawardhana
 •  1309-1328 Jayanagara
 •  1328-1350 Tribhuwana Wijayatunggadewi
 •  13250-1389 Rajasanagara
 •  1389-1429 Wikramawardhana
 •  1429-1447 Dyah Ayu Kencana Wungu
Mahapatih
 •  1336–1364 Gajah Mada
Sajarah
 •  Established 10 November 1293 1293
 •  Invasi Demak 1527
Valutah Koin emas lan perak, kepeng (koin perunggu kang diimpor seka Tiongkok)

Majapait iku sawijining praja kang tau ana ing Tanah Jawa. Praja iki wiwit dibangun taun 1293 Masèhi ing Jawa Wétan. Karajan iki nguasani mèh kabèh Pulo Jawa, Madura, Bali, lan laladan liyané ing Nusantara. Majapait iki karajan gedhé pungkasan kang nganut agama Hindhu-Buda ing Nusantara. Pusat karajan iki ana ing laladan kang saiki kalebu Kacamatan Trowulan, Majakerta.

Sajarah[besut | besut sumber]

Taun 1292 Singasari dikuwasani keturunan kraton Kediri ya iku Jayakatwang. Salah sawijining keturunan Singasari, Raden Wijaya, sumingkir menyang Pulo Madura. Ing pulo iku, Wijaya olèh pramayoga déning kang baureksa Madura, ya iku Aria Wiraraja, supaya éthok-éthok ngabdi karo Jayakatwang.

Jayakatwang nampa Wijaya lan kanugrahan lemah ing tlatah Tarik kang isih awujud alas. Tarik iki dadi cikal bakal kraton Majapait. Ing pungkasan taun 1293, Wijaya migunakaké prajurit Kubilai Khan kang arep nyerang Singasari (Kertanagara), gabungané prajurit Cina karo Wijaya iki bisa ngalahaké Jayakatwang kang déning prajurit Cina dikira Kertanagara. Raden Wijaya uga ngalahaké prajurit Kubilai Khan wektu acara pista kamenangan musuh Jayakatwang.

Raja-raja[besut | besut sumber]

Sumber sajarah[besut | besut sumber]

Majapait ambruk[besut | besut sumber]

Karajan Pangjalu II (Jayakatwang) > Karajan Majapait > Kasultanan Demak


 
Krajan ing Jawa

0-600 (Hindu-Buddha Mataram Kuna): Salakanagara | Tarumanagara | Galuh | Sundha | Kalingga | Kanjuruhan
600-1500 (Hindu-Buddha): Mataram Kuna, Medhang, Kahuripan, Janggala, Pangjalu, Singhasari, Majapahit, Pajajaran, Blambangan
1500-saiki (Islam): Demak, Pajang, Banten, Cirebon, Sumedang Larang, Mataram Enggal, Yogyakarta, Surakarta, Mangkunagaran, Pakualaman


  1. ^ D.G.E. Hall (1956). "Problems of Indonesian Historiography". Pacific Affairs 38 (3/4): 353—359.