Praja Tarumanagara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tarumanagara
358–669
The territory of Tarumanagara
Kutha krajan Sundapura (near Tugu, Jakarta and Bekasi)
Basa Sundanese, Sanskrit
Agama Hinduism, Buddhism, Sunda Wiwitan
Pamaréntahan Monarchy
Sujarah
 •  Established 358
 •  Srivijaya invasion in 650 669
Sadurungé
Sawisé
Salakanagara
Sunda Kingdom
Galuh Kingdom
Warning: Value specified for "continent" does not comply

Karajan Tarumanagara iku karajan tuwa ing Nusantara pasé ing tlatah Jawa Kulon ing kiwa-tengené laladan Bogor. Kang kalebu papan Karajan Tarumanagara iku Banten, Jakarta tekan wates Cirebon. Rajane kang musuwur ya iku Purnawarman. Tarumanagara iku kagolong Karajan Hindhu kang alirane Wisnu.

Tarumanagara wong ngerti saka

Patilasan sajarah[besut | besut sumber]

Loro reco Déwa Wisnu kapanggih ing Cibuaya, Karawang, Jawa Kulon. Tarumanagara abad ka-7 Masehi. Makuthane sing mirip tabung padha karo reco gaya Khmer Kemboja.

Patilasan karajan iki lumrahé prasasti antarané:

  1. Prasasti Kebon Kopi, ing Kacamatan Ciampea, Kabupatèn Bogor.[1]
  2. Prasasti Tugu, ing Désa Tugu, Kacamatan Tarumajaya, Kabupatèn Bekasi.[1]
  3. Prasasti Munjul utawa Prasasti Cidanghiang, ing Kacamatan Munjul, Kabupatèn Pandeglang, Banten.[1]
  4. Prasasti Ciaruteun, ing Kacamatan Ciampea, Kabupatèn Bogor.[1]
  5. Prasasti Muara Cianten, uga ing Kacamatan Ciampea, Kabupatèn Bogor.[1]
  6. Prasasti Jambu, Nanggung, Kabupatèn Bogor.[1]
  7. Prasasti Pasir Awi, Citeureup, Kabupatèn Bogor.[1]

Saliyané iku sumber carita bab kraton iki uga ana ing Naskah Wangsakerta sing dianggep kurang mitayani déning sawetara paniliti.

Silsilah[besut | besut sumber]

Silsilah raja-raja Tarumanagara iki miturut Naskah Wangsakerta:

Jayasingawarman

Purnawarman[besut | besut sumber]

Purnawarman suksés ngundhakaké kasejahteraané rakyaté, iku bisa dideleng saka prasasti Tugu déné raja Purnawarman meréntahaké gawé saluran kanggo irigasi kanggo ngelancaraké banyu kanggo sawah.[1]

Teratur lan rapi bisa dideleng saka pangudiné Purnawarman kanggo nyejahterakaké rakyaté. Raja nggatékake kaum Brahmana amarga kaum Brahmana iku dianggep penting ing upacara kurban kang ditindakaké ing Karajan kanggo tandha déné wong ing karajan iku ngormati para déwa.[1]. Wis ana pembageyan masarakat kang strukturé wis apik ya iku wis ana pembagéyan kasta lan tugasé dhéwék-dhéwék.

Titah Raja nggawé terusan kang dawane tekan 6122 tombak kanggo nyegah banjir lan kanggo jalur pelayaran dagang antar laladan.[2]

Kabudayan ing Tarumanagara wis dhuwur sebab bisa dideleng saka prasasti kang bisa nunjukaké déné wis ana kabudayan nulis ing kono.[2]

Ékonomi Sosial Budaya
Irigasi lan niaga(dagang)[3] Susunan masarakat wis teratur[3] wis kebagi ing kasta lan wis ana pembagéyan tugasé dhéwék-dhéwék[3] wis nganggo huruf pallawa lan sansakerta[3] basa pergaulane Kun Lun saka Cina[3]

Karajan Salaknagara > Karajan Tarumanagara > Karajan Galuh lan Karajan Sundha

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k (Badrika,I.W.(2006)."Sajarah Untuk SMA Jilid 2 Kelas XI Program Ilmu Sosial".Jakarta:Erlangga. Hal.14)
  2. ^ a b (Badrika,I.W.(2006)."Sajarah Untuk SMA Jilid 2 Kelas XI Program Ilmu Sosial".Jakarta:Erlangga. Hal.15)
  3. ^ a b c d e (Alfian, M.(2006)."Sajarah Untuk SMA dan MA Kelas XI Program Ilmu Sosial".Jakarta:Erlangga. Hal.25)


 
Krajan ing Jawa

0-600 (Hindu-Buddha Mataram Kuna): Salakanagara | Tarumanagara | Galuh | Sundha | Kalingga | Kanjuruhan
600-1500 (Hindu-Buddha): Mataram Kuna, Medhang, Kahuripan, Janggala, Pangjalu, Singhasari, Majapahit, Pajajaran, Blambangan
1500-saiki (Islam): Demak, Pajang, Banten, Cirebon, Sumedang Larang, Mataram Enggal, Yogyakarta, Surakarta, Mangkunagaran, Pakualaman