Kasultanan Mataram

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Nagari Mataram
Flag
1588 – 1681 Gendéra
 
Yogyakarta Sultanate Hamengkubhuwono X Emblem.svg

Gendéra saka Kasultanan Mataram

Gendéra

Location of Kasultanan Mataram
Jembar wewengkon Mataram kang paling amba ing sangisoré pimpinan Sultan Agung Hanyakrakusuma (1613–1645)
Ibu kutha Kotagedhé (1588–1613)
Karta (1613–1647)
Plèrèt (1647–1681)
Basa Jawa
Agama Islam, Kajawèn
Pamaréntahan Karajan
Sultan
 - 1588–1601 Panembahan Senapati
 - 1677–1681 Pakubuwana I
Sajarah
 - Sédané Sultan Prabuwijaya saka Kasultanan Pajang 1588
 - Pambrontakan Trunajaya marang Amangkurat I 28 November 1681

Kasultanan Mataram diadegaké déning Sutawijaya, putra Ki Ageng Pamanahan taun 1586. Sadurungé, kasultanan iki dadi bagian kakuasaan Kasultanan Pajang ning ing taun 1582, Sutawijaya wiwit misahke laladan kakuasaane saka Pajang.

Sajarah pangadegan[besut | besut sumber]

Koalisi antarane Jaka Tingkir, Ki Ageng Pamanahan, Sutawijaya, Ki Penjawi lan liyane kasil newasake Arya Penangsang (Sultan Demak taun 1546—1561). Ki Ageng Pamanahan banjur entuk kuasa ing laladan Mentaok (cedhak Kutha Gedhe, Yogyakarta). Laladan alas iki dibabad Ki Ageng Pamanahan malah brasil dibangun dadi laladan pertanian sing subur. Taun 1575 Ki Ageng Pamanahan seda, putrane ya iku Sutawijaya nerusake mbangun Mentaok dibantu Ki Juru Mertani nganti akhire dadi laladan kakuasaan sing lumayan kuat lan ngerobah jeneng laladane dadi Mataram ning tetep dadi bageyan kakuasaan Kasultanan Pajang. Taun 1582 akhire kedadeyan perang antara Pajang lawan Mataram, panguasa Pajang wektu iku ya iku Arya Pangiri. Sutawijaya sing dibantu Pangeran Benawa kasil ngasorke lan nguasai Pajang. Kraton Pajang dipindah menyang Mataram lan Sutawijaya jumeneng nata sing kapisan Mataram nganti taun 1601. Sutawijaya nyandang gelar Panembahan Senapati.

Raja-raja[besut | besut sumber]

Akhir Mataram[besut | besut sumber]

Kasultanan Mataram bubar liwat Perjanjian Giyanti sing mecah Mataram dadi 2 ya iku Kasunanan Surakarta lan Kasultanan Yogyakarta.

Uga pirsani[besut | besut sumber]

Kasultanan Pajang > Kasultanan Mataram > Kasultanan Yogyakarta lan Kasunanan Surakarta


 
Krajan ing Jawa

0-600 (Hindu-Buddha Mataram Kuna): Salakanagara | Tarumanagara | Galuh | Sundha | Kalingga | Kanjuruhan
600-1500 (Hindu-Buddha): Mataram Kuna, Medhang, Kahuripan, Janggala, Pangjalu, Singhasari, Majapahit, Pajajaran, Blambangan
1500-saiki (Islam): Demak, Pajang, Banten, Cirebon, Sumedang Larang, Mataram Enggal, Yogyakarta, Surakarta, Mangkunagaran, Pakualaman