Kasultanan Banten

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kasultanan Banten
Kesultanan Banten
Flag
 
Flag
1527 – 1813 Flag of the Netherlands.svg

Gendéra saka Banten

Gendéra

Location of Banten
Wilayah Banten ing masa Maulana Hasanuddin, yang menguasai Selat Sunda pada kedua sisinya
Ibu kutha Surosowan, Kota Intan
Basa Jawa, Melayu, Arab,[1] Sunda
Agama Islam
Pamaréntahan Kesultanan
Sultan
 - 1552–1570 ¹ Maulana Hasanuddin
 - 1651–1683 Ageng Tirtayasa
Sajarah
 - Serangan atas Kerajaan Sunda 1527
 - Aneksasi oleh Hindia-Belanda 1813
¹ (1527-1552 dados andhahan Demak)
Artikel ini bagian dari seri
Sejarah Indonesia
195px
Lihat pula:
Garis waktu sejarah Indonesia
Sejarah Nusantara
Prasejarah
Kerajaan Hindu-Buddha
Kutai (abad ke-4)
Tarumanagara (358–669)
Kalingga (abad ke-6 sampai ke-7)
Sriwijaya (abad ke-7 sampai ke-13)
Sailendra (abad ke-8 sampai ke-9)
Kerajaan Medang (752–1006)
Kerajaan Kahuripan (1006–1045)
Kerajaan Sunda (932–1579)
Kediri (1045–1221)
Dharmasraya (abad ke-12 sampai ke-14)
Singhasari (1222–1292)
Majapahit (1293–1500)
Malayapura (abad ke-14 sampai ke-15)
Kerajaan Islam
Penyebaran Islam (1200-1600)
Kesultanan Samudera Pasai (1267-1521)
Kesultanan Ternate (1257–sekarang)
Kerajaan Pagaruyung (1500-1825)
Kesultanan Malaka (1400–1511)
Kerajaan Inderapura (1500-1792)
Kesultanan Demak (1475–1548)
Kesultanan Kalinyamat (1527–1599)
Kesultanan Aceh (1496–1903)
Kesultanan Banten (1527–1813)
Kesultanan Cirebon (1552 - 1677)
Kesultanan Mataram (1588—1681)
Kesultanan Palembang (1659-1823)
Kesultanan Siak (1723-1945)
Kesultanan Pelalawan (1725-1946)
Kerajaan Kristen
Kerajaan Larantuka (1600-1904)
Kolonialisme bangsa Eropa
Portugis (1512–1850)
VOC (1602-1800)
Belanda (1800–1942)
Kemunculan Indonesia
Kebangkitan Nasional (1899-1942)
Pendudukan Jepang (1942–1945)
Revolusi nasional (1945–1950)
Indonesia Merdeka
Orde Lama (1950–1959)
Demokrasi Terpimpin (1959–1965)
Masa Transisi (1965–1966)
Orde Baru (1966–1998)
Era Reformasi (1998–sekarang)

Kesultanan Banten ménika sebuah kerajaan Islam ingkang naté madég ing Provinsi Banten, Indonesia. wiwitanipun sawétawis 1526, ing Kerajaan Demak mperluas pengaruh ing kawasan pesisir barat Pulau Jawa, kaliyan naklukakné pintén-pintén kawasan pelabuhan lajéng dadosaken ing pangkalan militer serta kawasan perdagangan.

Maulana Hasanuddin, putéra Sunan Gunung Jati[2] nggadahi peran ing penaklukan kasébut. saksampune penaklukan tersebut, Maulana Hasanuddin madég benteng pertahanan ingkang dipunasmani Surosowan, ingkang ing ngajéng dintén dados pusat pemerintahan saksampune Banten dados kesultanan ingkang madeg piyambak.

Ngantos 3 abad Kesultanan Banten mampu bertahan ménawi nggayuh kejayaan ingkang sae, ing wekdal sami kaliyan penjajah saking Eropa sampun berdatangan lan nanem pengaruh. Perang saudara, lan persaingan kaliyan kabetahan global menika ngerubetaken sumber daya utwi perdagangan, serta gumanutung badhe persenjataan sampun nglemahaken hegemoni Kesultanan Banten menawi tlatahipun. Kekuatan politik Kesultanan Banten pungkasan runtuh ing taun 1813 sakderengipun Istana Surosowan minangka simbol kekuasaan ing Kota Intan dipunahancraken, lan ing masa-masa pungkasan pemerintananipun, para Sultan Banten mboten langkung saking raja andhahn saking pemerintahan kolonial ing Hindia Walanda.

Pembentukan wiwit[sunting | Owah sumber]

De Stad Bantam, lukisan cukilan lempeng logam (engraving) karya François Valentijn, Amsterdam, 1726[3]

Ing wiwit kawasan Banten ugi dipuntepang kaliyan Banten Girang menika bagian saking Kerajaan Sunda. Kedatangan pasukan Kerajaan Demak ing ngandap pimpinan Maulana Hasanuddin ing kawasan kasebut sanesipun kangge perluasan wilayah ugi kangge penyebaran dakwah Islam. Lajeng dipunpicu dening wontenipun kerjasama Sunda-Portugal ing bidang ekonomi lan politik, hal punika dipunanggep saged mbahayakan kedudukan Kerajaan Demak selepas kekalahan menika ngusir Portugal saking Melaka taun 1513. Atas perintah Trenggana, sami kaliyan Fatahillah ngelampahi penyerangan lan penaklukkan Pelabuhan Kelapa sawetawis taun 1527, ing wekdal punika tsih merupakan pelabuhan utami saking Kerajaan Sunda.[4] Sanesipun wiwit mbangun benteng pertahanan ing Banten, Maulana Hasanuddin ugi ngelanjengaken perluasan kekuasaan ing daerah penghasil lada ing Lampung. Piyambakipun nggadahi peran ing penyebaran Islam ing kawasan kasebut, sanesipun punika piyambakipun ugi sampun ngelampahi kontak dagang kaliyan raja Malangkabu (Minangkabau, Kerajaan Inderapura), Sultan Munawar Syah lan dipunanugerahi keris dening raja kasebut.[5] Seiring kaliyan kemunduran Demak utaminipun saksampune minggal Trenggana,[6] Banten ingkang sakderengipun vazal saking Kerajaan Demak, wiwit nglepasaken piyambakipun lan dados kerajaan ingkang mandiri. Maulana Yusuf putra saking Maulana Hasanuddin, naik tahta ing taun 1570[7] ngelajengaken ekspansi Banten ing kawasan pedalaman Sunda kaliyan naklukaken Pakuan Pajajaran taun 1579. Lajeng piyambakipun dipungantos putranipun Maulana Muhammad, ingkang nyobi nguasai Palembang taun 1596 dados bagian saking usaha Banten ing mempersempit gerakan Portugal ing nusantara, ananging gagal amargi piyambakipun ninggal ing penaklukkan kasebut .[8]

Cathetan Suku[sunting | Owah sumber]

  1. ^ Titik Pudjiastuti, (2007), Perang, dagang, persahabatan: surat-surat Sultan Banten, Yayasan Obor Indonesia, ISBN 979-461-650-8.
  2. ^ Uka Tjandrasasmita, (2009), Arkeologi Islam Nusantara, Kepustakaan Populer Gramedia, ISBN 979-9102-12-X.
  3. ^ From Valentijn, Beschrijving van Groot Djava, ofte Java Major, Amsterdam, 1796. Ludwig Bachhofer, India Antiqua (1947:280) notes that Valentijn had been in Banten in 1694.
  4. ^ Sejarah Cirebon, PT. Balai Pustaka.
  5. ^ Titik Pudjiastuti, (2000), Sadjarah Banten: suntingan teks lan terjemahan dipunsertai tinjauan aksara lan amanat.
  6. ^ Fernão Mendes Pinto, Rebecca Catz, (1989), The travels of Mendes Pinto, University of Chicago Press, ISBN 0-226-66951-3.
  7. ^ Hasan Muarif Ambary, Jacques Dumarçay, (1990), The Sultanate of Banten, Gramedia Book Pub. Division, ISBN 979-403-922-5.
  8. ^ Keat Gin Ooi, (2004), Southeast Asia: a historical encyclopedia, from Angkor Wat to East Timor, Volume 1, ABC-CLIO, ISBN 1-57607-770-5.

Perpustakaan[sunting | Owah sumber]

Pranala Njaba[sunting | Owah sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Kasultanan Banten ing Wikimedia Commons.


Cithakan:Kerajaan di Jawa

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kasultanan_Banten&oldid=938155"