Kasultanan Cirebon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kasultanan Cirebon
1479–1677


Gendéra

Kutha krajan Cirebon
Basa Jawa, Sundha, Cerbonan
Agama Islam
Pamaréntahan KasultananG
Susuhunan (Sunan), Panembahan
 •  1479-1568 Sunan Gunung Jati
Sujarah
 •  Sunan Gunung Jati munggah tahta dadi pandita ratu 1479
 •  Kraton Cirebon binagi antara Kasepuhan, Kanoman, lan Kaprabonan 1677
Sadurungé
Sawisé
Karajan Sundha
VOC
Warning: Value not specified for "continent"

Kasultanan Cirebon iku kasultanan Islam ing Jawa Kulon ing abad ka-15 lan 16 Masehi, minangka pangkalan wigati jroning jalur dedagangan lan pelayaran antar pulo. Lokasiné ing pesisir lor pulo Jawa lan ing tapel wates antara Jawa Tengah lan Jawa Kulon, agawé tlatah iki dadi plabuhan lan "jembatan" antara kabudayan Jawa lan Sundha saéngga kacipta kabudayan sing khas, ya iku kabudayan Cirebon sing ora didhominasi kabudayan Jawa utawa kabudayan Sundha.

Miturut naskah Carita Purwaka Caruban Nagari, raja-raja sing nate mimpin Kasultanan Cirebon ing kraton Pakungwati, ya iku:[1] [2]

Deleng uga[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Wildan, H.Dadan, Dr. M.Hum, Cirebon, Masa Lalu dan Kini, Pikiran Rakyat, Edisi Selasa, 8 Juni 2004 [1]
  • Permana, Aan Merdeka, Surutnya Kekuasaan Kesultanan Cirebon, Pikiran Rakyat, Edisi Kamis 17 Juni 2004 [2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Poesponegoro, Marwati Djoened; Notosusanto, Nugroho (1993). Sejarah nasional Indonésia III: Zaman pertumbuhan dan perkembangan kerajaan-kerajaan Islam di Indonésia. PT Balai Pustaka.  Paramèter |isbn1= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung), hlm. 59-60. Diaksés 3 September 2012.
  2. ^ Prasetyo, Deni (2009). Mengenal Kerajaan-Kerajaan Nusantara. Pustaka Widyatama.  Paramèter |isbn1= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung), hlm. 73-75. Diaksés 3 September 2012.


 
Krajan ing Jawa

0-600 (Hindu-Buddha Mataram Kuna): Salakanagara | Tarumanagara | Galuh | Sundha | Kalingga | Kanjuruhan
600-1500 (Hindu-Buddha): Mataram Kuna, Medhang, Kahuripan, Janggala, Pangjalu, Singhasari, Majapahit, Pajajaran, Blambangan
1500-saiki (Islam): Demak, Pajang, Banten, Cirebon, Sumedang Larang, Mataram Enggal, Yogyakarta, Surakarta, Mangkunagaran, Pakualaman