Prasasti Jambu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Prasasti Jambu

Prasasti Jambu utawa Pasir Kolengkak inggih punika prasasti ingkang asalipun saking Kerajaan Tarumanagara ingkang dipuntemokaken ing laladan kebon jambu, kinten-kinten 30 km sisih kulon Kitha Bogor. Prasasti punika dumunung ing Kampung Pasir Gintung Parakan Muncang, Kecamatan Nanggung, Bogor.[1] Prasasti punika nggadhahi kagunan ingkang wigati amargi minangka salah satunggaling sumber sujarah kontemporer.[1]

Wosing Prasasti[besut | besut sumber]

Wangna pun ini sakakala, prebu ratu purane pun, diwastu diya wingaran prebu guru dewataprana. [2]

di wastu diya wingaran sri baduga maharaja ratu hajj di pakwan pajajaran seri sang ratu dewata pun ya nu nyusuk na pakwan.[2]

diva anak rahyang dewa niskala sa(ng) sida mokta dimguna tiga i(n) cu rahyang niskala-niskala wastu ka(n) cana sa(ng) sida mokta ka nusalarang.[2]

ya siya ni nyiyan sakakala gugunungan ngabalay nyiyan samida, nyiyanl sa(ng)h yang talaga rena mahawijaya, ya siya, o o i saka, panca pandawa e(m) ban bumi.[2]

Terjemahan

Mugi rahayu, punika tandha piweling suwargi Prabu Ratu, dipuntetepaken panjenenganipun mawi asma Prabu Guru Dewataprana.[2]

ditetepaken (malih) panjenenganipun mawi asma Sri Baduga Maharaja Ratu Aji ing Pakuan Pajajaran Sri Sang Ratu Dewata. Panjenenganipun ingkang ndamel pecerèn (pertahanan) Pakuan.[2]

Panjenenganipun putra Rahiyang Dewa Niskala ingkang dipunpusaraken ing Gunatiga, wayah Rahiyang Niskala Wastu Kancana ingkang dipunpusaraken dhumateng Nusa Larang.[2]

Panjenenganipun ingkang ndamel tandha piweling arupi gunung-gunungan, ndamel undhakan kanggé wana Samida, ndamel Sahiyang Telaga Rena Mahawijaya (dipundamel) ing salebeting (warsa) Saka "Panca Pandawa Mengemban Bumi".[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pirsani ugi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b (id)Prasasti Jambu(dipunundhuh 3 Januari 2013)
  2. ^ a b c d e f g h (id)Isi Prasasti Jambu(dipunundhuh 3 Januari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Prasasti_Jambu&oldid=1016655"