Menyang kontèn

Ki Kebo Kenanga

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Ki Ageng Pengging)

Ki Kebo Kenanga, uga jejuluk Ki Ageng Pengging, iku sawijining panguwasa ing Pengging, karajan cilik Hindhu-Buda pungkasan ing Jawa Tengah sing ndhukung Majapait.[1][2] Miturut cathetan Sajarah Banten lan Babad Tanah Jawi, dhèwèké nggenténi ramané, Pangéran Andayaningrat, sing tilar donya ing taun 1527 ing perang kanggo ndhukung Majapait nglawan Demak.[1][2] Kangmasé jenengé Ki Kebo Kanigara.[2]

Sanajan agama Islam wis wiwit dianut déning sawetara wong Pengging, sabagéyan amarga piwulang Sèh Siti Jenar, nanging Pengging tetep nulak tundhuk marang Demak.[1] Ing wiwitan taun 1530-an, Demak ngirim pasukan manèh lan kasil ngrebut Pengging, ing kana Ki Kebo Kenanga uga tiwas.[1] Wiwit kuwi Pengging dadi laladan ngisoré Demak.[1]

Sawisé Ki Kebo Kenanga sèda, putrané dirawat dèning Nyai Ageng Tingkir; jenengé Mas Karèbèt utawa Jaka Tingkir.[2] Nalika wis diwasa, dhèwèké banjur dadi panguwasa Pajang, kanthi sesebutan Sultan Hadiwijaya.[2]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e Reid, Anthony; Chambert-Loir, Henri (2020-08-20). The Potent Dead: Ancestors, saints and heroes in contemporary Indonesia. Routledge. ISBN 978-1-000-24710-7.
  2. a b c d e Anshoriy,Ch, HM Nasruddin (2008-01-01). Neo Patriotisme ; Etika Kekuasaan dalam Kebudayaan Jawa. Lkis Pelangi Aksara. ISBN 978-979-1283-67-0.