Kabupatèn Sumenep

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Aksara Latin
     
Songènèb
كابوڤاتين صوڠينيب
Kabupatèn
Lambang Kabupaten Sumenep.png
Lambang
Locator kabupaten sumenep.png
Pernahé Sumenep ing Jawa Wétan
NagaraIndonésia
ProvinsiJawa Wétan
Dina Dadi31 Oktober 1269
Pamaréntahan
 • BupatiDrs. KH. A. Busyro Karim, M.Si
 • Wakil BupatiAchmad Fauzi
Laladan
 • Gunggung2,093,457,573 km2 (808,288,488 sq mi)
Cacah warga
 • Gunggung1,041,915
 • Pepadhet00/km2 (0/sq mi)
Bebrayan
 • WongMadura, Jawa lan liya-liya
 • BasaMadura lan Indonesia
 • KepercayanIslam, Kristen Protestan, Katulik, Hindu, Buddha, Kong Hu Cu
Zona wektuWIK (UTC+7)
Kodhe pos69412
Kodhe laladan(+62) 328
Plat montorM
Situs wèbwww.sumenep.go.id
(ing basa Indonésia)
Kabupaten iki kadhaptar minangka wilayah prodhuksi lenga lan gas paling gedhé ing Madura. Saiki dicathet, paling ora ana 8 perusahaan lenga lan gas kang éksploitasi lan 2 perusahaan kang isih nindakaké éksplorasi. Wilayah iki uga kalebu 50 kandhutan daérah paling sugih ing Indonesia miturut Majalah Ékonomi 2012 kanggo 31 karo total indèks 36[1].

Kabupatèn Sumenep (Pegon: كابوڤاتين صوڠينيب), iku kabupatèn ing Jawa Wétan tegesé ing Pulo Madura, kutha Sumenep iku kutha krajan kabupatèné, kutha-kutha liyané:, lan liya-liyané. Jembar wewengkon kabupatèn iki ± 2.093.457573 km² utawa hèktar.

Jeneng Songènèb ing panemuné ètimologi kasebut yaiku Basa Kawi / Jawa Kuna kang yèn diterjemahaké nduwèni makna kaya ing ngisor iki:

  • Tembung "Sung" tegesé lembah, lan
  • Tembung "ènèb" kang tegesé endhog kang sepi, Yèn ditarjokaké luwih jero, Songènèb / Songennep (basa Madura) tegese "lembah sepi".

Panggunaan tembung Songenèp dhéwé kang misuwur wiwit Krajan Singhasari wis mréntah tanah Jawa, Madura, lan sekitar, kaya kasebut ing Pararaton nalika nyebut "wilayah Sumenep" nalika Raja Kertanegara mendinohaken (ngilangi) Aria Wiraraja (penasehat krajan ing pulitik lan pamaréntahan) menyang wilayah Sumenep, Madura Wetan, nalika taun 1269 Masehi

Géografi[besut | besut sumber]

113°032;54"-116°016;48" Bujur wétan lan 4°055'-7°024'1 Lintang kidul

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Sumenep katata sajeroning 25 kacamatan, kalurahan lan désa. Kacamatan-Kacamatan ing kabupatèn iki ya iku:

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


  1. http://wartaekonomi.co.id/peringkat3