Ludruk

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Ludruk iku seni panggung sing asalé saka Jawa Wétan. Pramila, Ludruk iki muncul saka kesenian rakyat jenengé Besutan, seni besutan iki biyèn dipéntaské ing ratan ditonton karo akèh wong.

Ludruk kasebar ing tlatah Jawa Wétan sing budayané budaya Arekan, wiwit saka Jombang nganti Jember.

Isi carita[sunting | besut sumber]

Ludruk iki béda karo kethoprak, amarga ludruk caritané perkara panguripan sak dina-dina lan sok-sokan nyritakaké perkara kahanan anyar kaya ta kadadéyan ing nagara. Biasané ludruk dibukak karo tandhak lan kaya tari ngremo, utawa beskalan putri yèn ludruk cara Malangan. Pambukané ludruk biasané kawujud parikan (nembang/ngidung) sing isiné ana gandhèng cènèngé karo kahanan anyar.

Basa ludruk[sunting | besut sumber]

Dhialog ing ludruk iki biasané nganggo dhialèk Surabayan, sawetara Ludruk ing tlatah Prabalingga, Lumajang lan Jember nganggo basa Madura.

Salah sijining protagonis ludruk sing misuwur ya iku pak Sakera, jagowané wong Madura.

Génerasi ludruk[sunting | besut sumber]

  • Ludrug Bandan
  • Ludrug Lerok
  • Ludrug Besutan
  • Ludrug Stambul Jawi
  • Ludrug Sandiwara
  • Ludrug Seni Drama

Klompok ludrug kondhang[sunting | besut sumber]

  • Ludrug Marikangen
  • Ludrug Genthèng Legèn
  • Ludrug Rombongan Cak Durasim
  • Ludrug Jawa Timur
  • Ludrug Sekar Mulya
  • Ludrug Marhaen
  • Ludrug Masa
  • Keluarga Ludrug RRI

Wacan[sunting | besut sumber]

  • Nglacak Sejarah Perkembangan Seni Ludrug, Ki Soemardji A. (Kalawarti Jayabaya No. 49 Agustus 1972).

Pranala njaba[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ludruk&oldid=1017990"