Ludruk

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gambar:Kartolo Ludruk.jpg
Kartolo, salah sijiné pemain ludruk kondhang.
Gambar:Tari remo.jpg
Jogèd Remo, diparagakake minangka pambuka pementasan Ludruk

Ludruk iku kagunan panggung sing asalé saka Jawa Wétan. Pramila, Ludruk iki mijil saka kesenian rakyat jenengé Besutan, kagunan besutan iki biyèn dipéntaské ing ratan ditonton dening wong akèh.

Ludruk kasebar ing tlatah Jawa Wétan sing budayané budaya Arekan, wiwit saka Jombang nganti Jember.

Isi carita[besut | besut sumber]

Ludruk iki béda karo kethoprak, amarga ludruk caritané prakara panguripan sadina-dina lan sok-sokan nyritakaké prakara kaanan anyar kaya ta kadadéan ing nagara. Lumrahé ludruk dibukak karo tandhak lan kaya jogèd ngremo, utawa beskalan putri yèn ludruk cara Malangan. Pambukané ludruk lumrahé kawujud parikan (nembang/ngidung) sing isiné ana gandhèng cènèngé karo kaanan anyar.

Basa ludruk[besut | besut sumber]

Dhialog ing ludruk iki lumrahé nganggo dhialèk Surabayan, sawatara Ludruk ing tlatah Prabalingga, Lumajang lan Jember nganggo basa Madura.

Salah sijining protagonis ludruk sing misuwur ya iku pak Sakera, jagowané wong Madura.

Génerasi ludruk[besut | besut sumber]

  • Ludrug Bandan
  • Ludrug Lerok
  • Ludrug Besutan
  • Ludrug Stambul Jawi
  • Ludrug Sandiwara
  • Ludrug Kagunan Drama

Golongan ludrug kondhang[besut | besut sumber]

  • Ludrug Marikangen
  • Ludrug Genthèng Legèn
  • Ludrug Rombongan Cak Durasim
  • Ludrug Jawa Wétan
  • Ludrug Sekar Mulya
  • Ludrug Marhaen
  • Ludrug Masa
  • Kulawarga Ludrug RRI

Wacan[besut | besut sumber]

  • Nglacak Sajarah Perkembangan Kagunan Ludrug, Ki Soemardji A. (Kalawarti Jayabaya No. 49 Agustus 1972).

Pranala njaba[besut | besut sumber]