Basa Pali

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Basa Pāli (पाऴि Pāḷi)
Negara/Negari: Asia
Tlatah: India, Sri Lanka, Nepal lan Asia Tenggara
Cacah Panutur: ora ana panutur ibu, namung dipigunakaké minangka basa liturgis
Urutan kaping: ora ana ing 100 gedhé
Rumpun basa: Indo-Eropa
 Indo-Iran
  Indo-Arya
   Pali
Status Resmi
Basa resmi ing: -
Akadhémi Basa: -
Kodhe Basa
ISO 639-1 pi
ISO 639-2 pi
SIL PLI

Basa Pali (पाऴि Pāḷi) iku basa suciné agama Buda, utamané aliran Theravada. Statusé basa iki bisa dipadhakaké basa Sangskreta. Basa Pali iku mèmper basa Sangskreta nanging luwih anyar utawa mutakir. Conthoné tembung "darma" iku ing basa Sansekerta "dharma", nanging ing basa Pali "dhamma". Basa Pali bisa diarani sawijning Basa Prakreta.

Basa Pali akèh digunakaké ing Sri Langka minangka basa liturgis.

Conto basa Pali[sunting | sunting sumber]

Manopubbangamā dhammā, manosetthā manomayā;
Manasā ce padutthena, bhāsati vā karoti vā,
Tato nam dukkhamanveti, cakkam'va vahato padam.


Manah iku pelopor,
Manah iku pamimpin, manah iku pangripta;
Menawa wong celathu utawa nglakoni mawa manah ala, mula kasangsaran bakal ngiloni
Lir cakraning wahana ngiloni langkah sikil sapi sing nggèrèt iku.
Dhammapada pada 1.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Pali&oldid=864353"