Tembung kriya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Tembung kriya (sajeroning Basa Indonésia: tembung makarya utawa verba), iku kabèh tembung sing nyatakaké solah bawa, tingkah laku utawa tumandang gawé, ngayahi pegawéyan[1]. Sajeroning tata ukara, tembung kriya iku sing dadi wasesa (predikat). Umpamané linggih, mangan lan sapanunggalané. Tembung kriya sing isih kudu diwènèhi katrangan supaya dadi cetha diarani 'tembung kriya mawa lèsan' (Basa Indonésia: tembung makarya berobjek), tuladhané antarané tembung nabrak, menthung, nyiram, nagih, nuthuk lan sapanunggalané. Déné tembung kriya sing wis cetha tanpa diwènèhi katrangan ingaran tembung kriya tanpa lèsan. Tuladhané: adus, mangan, udud, nulis, nggambar lan sapanunggalané.

Tembung kriya bisa dibédakaké:

  1. Kriya lingga, ya iku tembung kriya sing nalika dadi wasesa ora kudu diowahi utawa ditambah dhisik. Conto: linggih, adus.
  2. Kriya owah, ya iku tembung kriya sing diowahi nalika dadi wasesa. Tembung kriya owah iki antarané awujud:

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Paramasastra Basa Jawa, DR. Aryo Bimo Setiyanto, S.H.