Tembung kriya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Tembung kriya (sajeroning Basa Indonésia: tembung makarya utawa verba), iku kabèh tembung kang nyatakaké solah bawa, tingkah laku utawa tumandang gawé, ngayahi pagawéan[1]. Sajeroning tata ukara, tembung kriya iku kang dadi wasesa (predikat). Umpamané linggih, mangan lan sapanunggalané. Tembung kriya kang isih kudu diwènèhi katrangan supaya dadi cetha diarani 'tembung kriya mawa lèsan' (Basa Indonésia: tembung makarya berobjek), tuladhané antarané tembung nabrak, menthung, nyiram, nagih, nuthuk lan sapanunggalané. Déné tembung kriya kang wis cetha tanpa diwènèhi katrangan ingaran tembung kriya tanpa lèsan. Tuladhané: adus, mangan, udud, nulis, nggambar lan sapanunggalané.

Tembung kriya bisa dibédakaké:

  1. Kriya lingga, ya iku tembung kriya kang nalika dadi wasesa ora kudu diowahi utawa ditambah dhisik. Conto: linggih, adus.
  2. Kriya owah, ya iku tembung kriya kang diowahi nalika dadi wasesa. Tembung kriya owah iki antarané awujud:

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Paramasastra Basa Jawa, DR. Aryo Bimo Setiyanto, S.H.