Tembung ancer-ancer

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Tembung ancer-ancer (kata petunjuk) ya iku sarupaning tembung kang mratélakake ancer-ancer tumrap dunungé kaanan loro, ya iku maujud karo maujud, kriya karo kriya, utawa maujud karo kriya. Dadi tembung kapindho iku kadhapuk katrangan tumrap, tembung kang kapisan (tembung kang buri adhapuk katrangan tumraping tembung kang ngarep).

Kang kalebu tembung ancer-ancer: ing, menyang, saka, kanggo, marang, déning, wiwit, karo, kadya, mawa, minangka, amrih, murih, manut, kanthi, menyang, ngenani, kaliyan, mungguh, sareng, miturut, lsp.

Tuladha:

  • Lungguh ing kursi.
  • Lunga menyang Ngayogyakarta.
  • Layang iki aturna marang bapak.
  • Kowe iki saka ngendi, tekamu kok nganti kasep.
  • Aja girang gumuyu, rasakna, mati déning aku.
  • Putra ing Dwarawati.