Tradhisi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Tradhisi utawa tradisi (basa Latin traditio; 'nerusaké') iku adat run-tumurun.[1] Tradhisi iku dadi kang arti kang prasaja dhéwé adat utawa kabiasan tartamtu kang wis dilakokaké wiwit suwé saka jaman mbiyèn lan wis dadi péranganing kauripaning siji golongan masarakat, racaké saka siji nagara, kabudayan, wektu utawa agama kang padha. Perkara kang paling dhasar saka siji tradhisi iku anané informasi kang diterusaké saka siji générasi marang générasi liyané, apa iku katulis apa ora katulis (kanthi lésan). Amerga tanpa anané prakara iki, siji tradhisi bisa cures.

Étimologi lan définisi[besut | besut sumber]

Tembung tradhisi ing basa Jawa dijupuk saka basa Walanda traditie kang gilirané njupuk saka basa Prancis tradition lan asliné saka basa Latin traditio. Traditio iku wangun tembung aran saka tembung karya traderere utawa tradere lan tegesé "nyerahaké", "mènèhaké" utawa "mènèhaké kanggo disinggahaké".

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. Kamus Basa Jawa. Kanisius 2001

Uga delengen[besut | besut sumber]