Jeneng

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Jeneng iku sebutan utawa label sing diwènèhaké marang barang, manungsa, panggonan, prodhuk (upamané mèrek prodhuk) lan malah gagasan utawa konsèp, sing biasané dipigunakaké kanggo mbédakaké siji lan sijiné. Jeneng bisa dianggo ngenali saklompok utawa mung sawiji barang.

Jeneng manungsa umumé kapérang dadi jeneng ngarep lan jeneng kulawarga (marga), contoné Ali Wijaya, Ali iku jeneng ngarep déné Wijaya iku margané. Senadyan mangkono, ana uga budaya-budaya sing ora mengenal konsèp kasebut. Ana uga jeneng undang-undangan sing dadi jeneng mligi sing dipigunakaké jroning ngbapaki sosialisasi.

Struktur jeneng[sunting | sunting sumber]

Ana akèh cara kanggo nyusun sawijining jeneng, gumantung marang budaya saenggon lan basa saenggon lan biasané arupa kombinasi saka

  1. jeneng pawèwèh/jeneng ngarep (unik kanggo saben anak)
  2. jeneng kulawarga (unik kanggo saben keturunan saka garis lanang
  3. jeneng tengah (kanggo mbédakaké jeneng pawèwèh sing padha saka siji kulawarga)
  4. jeneng pungkasan (jeneng pawèwèh sing didèlèh sawisé jeneng ngarep)
  5. jeneng bapak
  6. jeneng ibu
  7. jeneng prawan (jeneng kulawarga ibu sadurungé nikah)
  8. jeneng kulawarga simbah kakung saka bapak (=jeneng kulawarga)
  9. jeneng kulawarga simbah putri saka bapak (=jeneng prawan simbah putri saka bapak)
  10. jeneng kulawarga simbah kakung saka ibu (=jeneng prawan ibu)
  11. jeneng kulawarga simbah putri saka ibu (=jeneng prawan simbah putri saka ibu)
  12. jeneng baptis
  13. jeneng kutha (biasané ing Éropah/Amérika)
  14. jeneng pegawéyan (biasané ing Éropah/Amérika)
  15. jeneng werna (biasané ing Éropah/Amérika)

sing bisa disusun dadi akèh kombinasi:

  • [jeneng pawèwèh] - Yohanes (ing Indonésia bisa luwih saka siji tembung)
  • [jeneng pawèwèh] [jeneng pungkasan] - Yohanes Setiawan (jeneng pungkasan ora padha dengan bapak)
  • [jeneng pawèwèh] [jeneng tengah] [jeneng pungkasan] - Yohanes Bambang Kurniawan Setiawan (kabèh iku jeneng pawèwèh, ora nyantumaké jeneng kulawarga)
  • [jeneng pawèwèh] bin [jeneng bapak] - Slamet bin Suparjo (kanggo pria)
  • [jeneng pawèwèh] binti [jeneng bapak] - Siti binti Suparjo (kanggo wanita)
  • [jeneng pawèwèh] [jeneng kulawarga] - John Situmorang
  • [jeneng pawèwèh] [jeneng tengah] [jeneng kulawarga] - John Charles Situmorang
  • [jeneng kulawarga] [jeneng pawèwèh] - Lin Zexi (jeneng Tionghoa)
  • [jeneng pawèwèh] [jeneng kutha kelairan] - John Zamoyski (jeneng Polandia, saka kutha mawa jeneng Zamosc)
  • [jeneng pawèwèh] [jeneng pegawéyan] - John Smith (jeneng Inggris, pegawéyan wong tukang/pandhé wesi)
  • [jeneng pawèwèh] [jeneng prawan] [jeneng kulawarga bojo (lanang)] - Karen Flynn Henning (jeneng Amérika)
    • [jeneng pawèwèh] [jeneng kulawarga bapak] de [jeneng bapak bojo (lanang)] - María Álvarez de Aguilar (Spanish)
  • [jeneng pawèwèh] [jeneng tengah] [jeneng baptis] [jeneng kulawarga] - Karen Lee Kristina Flynn (jeneng Katulik Irlandia)
  • [jeneng pawèwèh] [jeneng kulawarga] jeneng pegawéyan] - Mark Jones-the-petrol (jeneng Welsh)
  • [jeneng pawèwèh] ["putra saka" + jeneng bapak] - Bjørnstjerne Bjórnson (jeneng Nordik)
  • [jeneng pawèwèh] ["putri saka" + jeneng bapak] - Vigdís Finnbogadøttir (jeneng Norse)
  • [jeneng pawèwèh] [jeneng bapak + "anak saka"] [jeneng kulawarga] - Mikhail Sergeyevich Gorbachev (jeneng Rusia)
  • [jeneng pawèwèh] [jeneng tengah] [jeneng kulawarga simbah kakung saka ibu] [jeneng kulawarga simbah putri saka bapak] [jeneng kulawarga simbah kakung saka bapak] - Eliana Marcia Villela Gomes Soares (jeneng Brasil)
  • [jeneng pawèwèh] [jeneng tengah] [jeneng kulawarga simbah kakung saka ibu] [jeneng kulawarga simbah kakung saka bapak] [jeneng ibu bojo (lanang)] [jeneng bapak bojo (lanang)] - Maria Beatriz Villela Soares Veiga de Carualho (jeneng Brasil)
  • [jeneng pawèwèh] [jeneng kulawarga bapak] y [jeneng kulawarga ibu] - José Aguilar y Fernández (jeneng Spanyol)
  • [jeneng pawèwèh] [jeneng bapak] - Tafari Makonnen (jeneng Amharic)

Dhaptar ini mung sebagian cilik saka variasi sing mungkin kabentuk.

Saka sejarah Éropah, akèh-akèhé wong wiwitané migunakaké siji jeneng pawèwèh waé, banjur sawisé gunggung wong sing mawa jeneng padha tansaya akèh ing siji wilayah, jeneng kulawarga ditambahkan kanggo mbédakaké wong-wong sing mawa jeneng padha. Sawisé tansaya akèh wong sing mawa jeneng ngarep lan jeneng kulawarga padha, mula wong banjur nambahaké jeneng tengah, siji jeneng, sabanjuré loro jeneng, lan sabanjuré.

Ing Inggris lan AS, wong biasa disapa nganggo jeneng ngarepé. Ing Jerman, wong biasa diundang nganggo jeneng tengahé. Ing negara-negara Asia Wétan lan Hongaria, jeneng kulawarga didèlèh ing ngarep, lan jroning kasus jeneng Tionghoa, mung ana jeneng kulawarga jroning cacah sing winates, sing gawé atusan nganti éwon wong sing nduwèni jeneng sing persis padha.

Jeneng Inggris iku jeneng sing unik jroning babagan bisa ditambahaké Sr. (Senior) sawisé jeneng kulawarga kanggo bapak sing mawa jeneng padha karo anaké. Bab iki disebabaké akèh bapak sing kepingin anaké (biasané sing mbarep) nganggo jenengé lan nerusaké pegawéyané.

Basa Inggris, Spanyol, Portugis, lan sawetara liyané kadhang migunakaké Jr. (Junior) ing pungkasan jeneng kulawarga kanggo anak sing mawa jeneng padha karo bapaké (suwaliké saka Sr..) Jeneng Brasil kadhang migunakaké Neto kanggo "cucu", Sobrinho kanggo "ponakan" lan Júnior kanggo "anak".

Sawetara basa, kaya basa Rusia, migunakaké panambang jènder kanggo jeneng kulawargané, dadi kanggo keturunan pria disebut Tuwan Molotov, kanggo keturunan wanita utawa bojo (wanita) disebut Nyonya Molotova.

Jeneng patronymik[sunting | sunting sumber]

Jeneng patronymik iku jeneng sing ngarujuk marang sang bapak.

Basa Afiks Conto afiks
Inggris -son, -dotter (p)* Peterson, Paterson,
Swedia -poika, -tytär (p) Tuomas Abrahaminpoika, Martta Heikintytär
Yunani -poulous Cosmopoulus
Rusia, Slavia -evich, -ovich, -ovna(p),
-yevna (p), -ichna (p)
Nikolayevich, Ivanovich, Ivanovna, Milla Jovovich*
Polandia -ski Jaruzelski
Rumania -escu, -eanu Petrescu
Skotlandia Mac-*, Mc-, Nic* (p) MacDougal, MacMahon, McDonald, McCarthy
Irlandia O', Ni O'Leary, O'Hara
Wales[1] ap, ab ap Gwilym, ap Gruffudd, ap Cynan, ab Owain
Prancis (Norman) Fitz- Fitzgerald, Fitzpatrick, Fitzhugh, Fitzroy
Spanyol lan Portugis -es, -ez Rodrigues (Rodrigo), Nunes (Nuno), Jones (Jon), López (Lope), Hernández (Hernando), Álvarez (Álvaro)*
Arab, lan Jawa bin, binti (p) bin Laden, bin Khaldun, bin Slamet, binti Rahmat
Yahudi ben, bar, bat (p) ben Sirakh, ben Hur, bar Jonah, bar Ilan , Batsyeba
Basa Aram Bar Bartolomeus, Barnabas, Bartimeus
(ejaan Inggris), Malaysia ibn, ibni ibn Maryam, ibn Abihi
-son, -dotter
  • Patronimi -son lan -dotter nduwèni akèh variasi jroning manéka basa Éropah: Denmark (-datter), Islandia (-dóttir), Walanda (-zoon / -sz, -dochter / -dr, Jan Pieterzoon Coen iku anak saka Pieter Coen), Kenau Simonsdochter Hasselaer iku anak saka Simon Hasselaer; -sen, Jansen, Pietersen, Willemsen )
Jovovich
  • Jroning basa Slavia, wanita tetep migunakaké wangun maskulin (tansah -ovich, ora tau -ovna, contoné jeneng kulawarga Jovovich)
Mac-
  • Variasi jroning basa Keltik liya: Irlandia (Mag-, M-), Welsh (Map-, verch (p): Angharad Verch Owain - Angharad putri saka Owain)
Nic
  • Nic iku patronimi sing ora akèh diweruhi kanggo wanita. Panggunaané amèh padha karo Mac-. Conto: Mairi Nic Dhòmhnaill, jroning basa Inggris luwih dikenal kanthi jeneng Mary MacDonald
-es, -ez
  • Panambang sing liya: -az, -is, and -oz. (Cathetan: Ora kabèh jeneng mawa panambang kaya kasebut nandhakaké patronimik, contoné: Ramas, Vargas, lan Morales.)

Basa Inggris wis mem'fosil'aké sistem patronymik, bapak Robert Louis Stevenson durung mesthi mawa jeneng Steven, bisa waé Joe. Basa Arab, Basa Ibrani, Basa Islandia, lan sawetara liyané, isih migunakaké jeneng patronymik sing anyar kanggo saben generasi, upamané Robert Louis Stevenson nduwèni anak sing diwènèhi jeneng John Robertson, sing banjur nduwèni anak sing mawa jeneng Thomas Johnson, lan sabanjuré. Saben wong nduwèni jeneng mburi sing béda-béda

Basa Rusia migunakaké patronymik saéngga katurunané isih nduwèni jeneng mburi/jeneng kulawarga sing padha. Cara iku kanthi nulisaké jeneng patronymik minangka jeneng tengah, jadi putra Ivan nduwèni jeneng tengah Ivanovich, lan putri Ivan nduwèni jeneng tengah Ivanovna.

Basa Spanyol lan Basa Portugis luwih adil marang ibu sing ngandhut anaké sajroning sangang sasi. Kaloro basa mbentuk jeneng pungkasan anaké saka kaloro jeneng kulawargané. Ing Brasil (basa Portugis), jeneng ibu ndhisiki jeneng bapak, jadi ibu Eliana Marcia Villela Gomes Soares nduwèni jeneng kulawarga Villela, déné bapaké nduwèni jeneng kulawarga Gomes Soares (Gomes iku jeneng kulawarga ibu bapaké). Basa Spanyol mbalik urutané kanthi mapanaké jeneng bapak sadurungé ibuné.

Isih magepokan karo patronymik, teknonymik lan paedonymik iku sistem ing ngendi wong tuwa anak dijenengaké miturut anaké. Jroning basa Arab, wong tuwa bakal dikenal kanthi jeneng "bapak saka" utawa "ibu saka" anak paling tuwané. Ali bin Amir nduwèni jeneng Ali lan minangka anak saka Amir. Bapaké, si Amir uga disebut Abu Ali, utawa "bapaké Ali

Ing Indonésia, utamané suku Batak, panggunaan sistem jeneng iki uga kerep dianggo jroning undang-undangan sadina-dina, yèn ana undang-undangan Amani Dani, mula dhèwèké iku bapak saka si Dani, utawa yèn ana undang-undangan Ompungni Sari, mula dhèwèké iku simbah kakung saka Sari.

Variasi jeneng[sunting | sunting sumber]

Sawiji jeneng bisa nduwèni akèh variasi jroning berbagai basa, biasané kanggo gawé jeneng dadi unik, wong uga gawé variasiné dhéwé marang sawijining jeneng sing wis ana. Jeneng-jeneng sing umum dianggo biasané diturunaké saka jeneng wong-wong misuwur ing jaman biyèn, utawa jeneng sing nduwèni makna mligi (tembung-tembung sing éndah, profèsi wong tuwa, jeneng kebang, lll).

Jeneng sing diturunaké saka jeneng wong-wong ing jaman biyèn biasané njupuk sumber saka ajaran agama utawa sajarah sawijining dhaérah.

Jeneng saka tokoh-tokoh agama[sunting | sunting sumber]

Ing ngisor iki dhaptar variasi jeneng sing migunakaké alfabet Latin. Jeneng sing sakira umum ditemokaké dicithak kandel

Islam[sunting | sunting sumber]

Indonésia variasi liya
Muhammad Mohammad, Muhammed
Yusuf
Masyhud Syahidu, Syahidu
Umar Kumar
Abdullah Abdillah

Kristen[sunting | sunting sumber]

Indonésia Variasi liya
Kristian, Kristin (p), Kris, Kristofer Christian, Christine (p), Christina, Christiana, Chris, Christopher, Christope, Christo, Cris, Kit, Kristin, Kristen, Kirsten
Abraham Abraham, Abram, Bram, Abiram, Ibrahim, Ebrahim,
Andreas, Andi Andrew, Andy, Drew, André, Andrej, Andrés, Andreo, Andrea, András, Antero
Daud David, Davey, Davie, Davy, Daffy, Duffy, Dafydd, Dewi, Dai, Daf, Taff, Taffy, Dave, Daveth, Davida, Davina (p), Davinia (p), Devin, Dawit, Dwight,
Edwin, Edi Dwardu, Duarte, Ed, Edd, Edward, Edmond, Edmund, Eddie, Eddy, Eduard, Eduardo, Édouard, Edoardo, Eduardus, Edvard, Edwin, Edwina (p), Ned, Neddie, Neddy, Ted, Teddy, Teddie, Ward
Eli (l), Elisa, Elisabet, Lisa Elizabeth, Lizzy, Elisabeth, Liza, Bess, Bessie, Beth, Bette, Betsy, Betty, Elbinard, Eli, Elisa, Elise, Eliza, Ella, Ellie, Elsa, Elsie, Isabel, Izabel, Izzie, Izzy, Libby, Lili, Lilie, Lilla, Lillibet, Lillibeth, Lily, Lisbet, Lisbeth, Liz, Liza, Lizabeth, Lizz, Lizzie, Lizzy
Franky, Fransiskus, Fransiska (p) Frank, Franc, François, Frank, Franck, Franks, Frans, Franz, Franciscus, Francis, Fran, Franci (p), Frances (p), Francine (p), Francesco, Franco, Francesca (p), Francisco, Francisca (p), Paco, Paca (p), Pancho, Cisco, Chico
George Georg, Jord, Jordi, Georges, Giorgio, Georgius, Georg, Jorge, Gheorghe, Gherghina, Georgeta, Gigi, Geta, Yury, Yuri, Iouri, Jorge, Jorgelina, Georgia (p), Georgina (p), Georgiana (p)
Henry Heinrich, Hendy, Hendrik, Enrico, Henri, Enrique, Henrique, Harry, Enric, Henriko, Henricus, Henrijs, Henrik, Hendrik, Hinnerk, Henryk, Henrich, Henrietta (p), Henriques
Karel Carl, Carlo, Carlos, Carles, Carol, Carolus, Cathal, Charl, Charles, Charlie, Charly, Charley, Chaz, Chuck, Chucky, Chuckles, Charlys, Kaarle, Kaarel, Kalle, Karl, Karlis, Karlo, Karol, Karolis, Károly,
(bentuk feminim) Carla, Carol, Carole, Carola , Carolina, Caroline, Carolyn, Charlene/Charlène, Charlotte, Carlota, Carlotta, Karla, Karolina, Karole, Charla
Leonard Leo, Levi, Leonard, Leonardo, Lewis, Louis, Lou, Luis, Ludwig, Clovis, Louys, Luic, Loewy, Loeb, Lourent, Luki, Lluís, Ludvik, Lodewijk, Lewis, Lewes, Lewie, Lew, Ludovic, Ludwig, Lui, Lajos, Luigi, Lodovico, Ludovico, Ludovicus, Aloysius, Ludvig, Leon, Lionheart, Corleone, Leonidas
bentuk feminim Louise, Louisa, Louisiana, Eloise, Heloise, Lisette, Luise, Louella, Luella, Loudella, Ludwika, Luísa/Luiza/Luisa, Luisa, Luigia, Eloisa, Ludovica, Lova
Mikael, Miki Michael, Miguel, Michel, Mikel, Mikhail, Michał, Mike, Mick, Mikiel, Mikey, Mikael, Mic, Mischka, Mickey, Micky, Meik, Maik, Meical, Meic, Michail, Mihail, Michalis, Mihalis, Mischa, Misha, Mikha, Michelle (p), Michaela, Mitchell, Michaelangelo
Paulus Paul, Paula (p), Pauline (p), Paulina (p), Pali, Paval, Pau, Poul, Paavali, Paavo, Pauli, Pál, Páll, Pól, Paolo, Paulius, Povilas, Paulose, Pavle, Pawlu, Paulo, Pablo, Pavol, Pavel, Pavlo
Petrus Peter, Pete, Pathrus, Pathros, Petr, Petra, Petros, Peeter, Peio, Peru, Pere, Peder, Petr, Peeter, Pekka, Petri, Petteri, Péter, Pétur, Peadar, Pearce, Peta, Pēteris, Petras, Peddyr, Petru, Petre, Peder, Petter, Per, Peer, Pär, Pelle, Petya, Petar, Pedro, Pedr, Piotruś, Piotr, Piotrek, Pietru, Pietro, Piero, Pierre, Pieter, Pietro, Pieter, Pjetër, Piet, Pietari, Pyotr
Robertus, Robby Robert, Bobby, Rob, Bob, Robbie, Robin, Rupert, Bert, Bert, Roberts, Robb, Rodbert, Rothbert, Róbert, Roberto, Robertino, Beto, Robbert, Robbi, Robbie, Röbi, Robin, Rabbie, Robban, Roban, Robet, Robetus, Roibeárd, Roeper, Roper, Roupen, Ruben, Rubens, Raban, Rabanus, Rambert, Ratbert, Rupert, Ruprecht, Ruppert, Rvpertvs, Rubert, Rochbert, Robrecht, Rodebert, Rodebrecht, Rudbert, Rudebert, Roteberht, Rotebert, Rodebert, Roberto, Roberta (p), Bobbie (p), Robertine (p), Robertina (p),
Ricky, Riki Richard, Ristéard, Riccardo, Ryszard, Ricardo, Rikard, Rickard, Ruiseart, Rhisiart, Rik, Rick, Rich, Chard, Chad, Dick, Hecka, Rišo, Riško, Rysio, Ríša, Ričmond/Richmond, Cayo, Rickster, Rickie, Richie, Ricquart, Rijkaard, Rickaert, Ryckewaert
Tomas, Tomo Thomas, Tom, Tomais, Tomasp, Tomasp, Tommy, Thomasina (p), Tamsin (p) * Touma, Tamash, Tomaz, Tomislav, Thom, Toomas, Tummas, Tuomas, Tomas, Thomas, Thomas, Thanos, Thanasis, Athanasios, Teomo, Tamás, Tómas, Tomás, Tamihana, Tomasz, Tomek, Tomás, Tomé, Tomasp, Tomasi, Tam, Tomáš, Tomaž, Tomás, Tomos, Thoma, Thomman, Thommi
William William, Wilhelm, Bill, Billy, Willem, Gulielmus, Guglielmo, Guillaume, Guildhelm, Guilhem, Guillem, Guillermo, Guilherme, Gwilym, Gwilherm, Illiam, Uilleam, Uilliam, Vilhelm, Vilhelmo, Viliam, Vilém, Vilmos, Vilhelms, Vilius, Viliumas, Viljami, Ville
Yakub, Yakobus Jacob, James, Jack, Jacky, Jackie, Jacques, Jacqui, Jaquie, Jacquee, Jacque, Jacq, Jacquie, Jac, Jaci, Jaki, Jacki, Jaqui, Jackee, Jay, Jacqueline (p), Jacquelyn, Jaclyn, Jacklyn, Jacqlyn, Jacquelin, Jacklin, Jamie, Jaime, Jacobus, Jacome, Jaime, Jaume, Jamio, Jam, Jim, Jimmy, Jimbo, Iacomus, Iacobus, Iago, Jakup, Jakub, Jakob, Jakov, Yaqub, Jakes, Jakobe, Jakue, Jakub, Jagu, Jagut, Jacut, Jak, Jakes, Jakez, Jakezig, Jakou, Jaim, Jaume, Xaume, Jacob, Jago, Jammes, Jamma, Jakov, Jakub, Jakoubek, Kubicek, Kubes Kubes, Kuba, Jakob, Jeppe, Jacob(us), Jakob, Jaap, Jobby, Cobus, Koos, Jacob, Jakob, Jacoby, Jake, Jakey, Jackie, Jack, Coby, James, Jamie, Jaime/Jaimie, Jim Jimmy/Jimmi/Jimi, Jacqueline/Jaqueline), Jacqui/Jaqui, Jackie, Jacki, Jamie/Jamey, Jamie/Jami, Jay, Jakobo, Jakob, Jaakob, Jaagup, Jaak, Jákup, Jaakob, Jaakoppi, Jaakko, Jamppa, Jacques, Jacob, Jacquot, Jacot, Jaco, Jack, Jacq, Jacquy, Jame, Gemme, Jacomo, Jakob, Jeckel, Jakab, , Seamus, Shamus, Giacomo, Iacopo, Jacopo, Giacobbe, Jayms, Jakob, Jeppe, Jammes, James, Jakub, Jacó (O.T. form), Jacob, Jaime, Tiago, Diogo, Jacme, Iacob, Iacov, Jacobo, Jacob, Iago, Yago, Santiago, Jaime, Diego, Jakob, Yaqub, Jaime, Yakup, Iago, Jâms, Jago, Hakob, Jaume, Jaak, Jaakko, Jacques, Jakob, Jacob, Jakab, Giacomo, Jacopo, Giacobbe, Jacobus, Jakub, Iacob, Iacov, Yakov, Jacob, Jacobo, Jaime, Yago, Diego, Jacó, Jaime, Iago, Thiago, Tiago Jago, Jammes, Giacôbê, Yankev, Yankl, Yankel, Yankele
Yohanes / Yahya (Jon, Joni) John, Johannes, Jack, Johnny, Johnnie, Giovanni, Gianni, Giuàn, Hans, Hansel, Hasse, Hänsel, Ian, Ion, Ivan, Jan, Jani, Jans, Janez, Janko, János, Janci, Jean, Johan, Johann, Joan, João, Jón, Jovan, Juan, Juhani, Sean/Seán, Shaun, Shawn, Shon, Siôn, Yohani
(bentuk feminim) Iona, Ioana, Jana, Jane, Janice, Janet, Jean, Jeanette, Jeanne, Joanne, Joan, Johanna
Yusuf, Yoseph Joseph. Joe, Jose/José, Josef/Jósef, Jozef/Józef/Jožef, Joseba, Josepe, Josep/Jósep, József, Josephus, Joosef, Juozapas, Juozas, Yosef, Xosé, Yusif, Usub, Bepo, Iosephus, Giuseppe, Beppe, Geppetto, Iosif, Pepe, Hose, Joseff

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jeneng&oldid=831626"