Ukara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Ukara iku konsèp linguistik lan biasané diartèkaké minangka sawijining èksprèsi alami basa: ya iku unit tatabasa lan lèksikal sing kasusun saka tembung sing cacahé siji utawa luwih saka siji kang mawa teges.

Péranganing ukara[besut | besut sumber]

Péranganing ukara kang baku, ya iku:

  • Jejer ya iku: samubarang kang dianggep duwé adeg dhéwé sarta dadi bakuning gunem utawa carita. Lumrahe awujud tembung aran, sarta dadi wangsulane pitakon:
  1. Apa sing ...?
  2. Sapa sing...?
  • Wasésa ya iku: samubarang kang dadi caritane jejer. Lumrahe awujud tembung kriya. Ananging ana uga kang awujud tembung: aran, kaanan, sesulih, wilangan, lan sapanunggalané. Sarta dadi wangsulan saka pitakon:
  1. kepriyé...?
  2. ngapa...?
  • Lésan ya iku: samubarang kang dadi watesaning wasesa, utawa kang nerangake wasesa. Lesan, kapilah dadi papat, ya iku:
  1. lesan panindak
  2. lesan panandang
  3. lesan panyabab
  4. lesan panampa
  • Katrangan ya iku: ya iku kang dadi andharaning wasesa.

Jenising Ukara[besut | besut sumber]

  1. Ukara lamba
    1. Ukara awasesa kriya:
      1. Ukara tanggap
      2. Ukara tanduk
    2. Ukara awasesa kaanan
    3. Ukara awasesa aran
    4. Ukara awasesa wilangan
    5. Ukara awasesa ancer-ancer
  2. Ukara camboran
    1. Ukara camboran sajajar
    2. Ukara camboran sungsun
    3. Ukara camboran raketan
  3. Miturut cakriking ukara
    1. Ukara carita
    2. Ukara pakon
    3. Ukara pitakon
    4. Ukara sabawa
  4. Wancahan lan sungsun balik
    1. Ukara wancahan
    2. Ukara sungsun balik

Delengen Uga[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ukara&oldid=1079019"