Wyanjana

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Konsonan)

Wyanjana utawa konsonan iku aksara sing dudu swara utawa sing direka kanthi pengkalan. Ilènan hawa sing ngliwati tutuk diblekuk ing panggonan-panggonan pangucapan. Sajroning basa Jawa, aksara iki lumrahe sandhingan karo aksara swara, sing bisa diarani aksara urip, minangka wanda.

Wyanjana Kebuk
lambé ilat ngajeng ilat wuri oyod ilat
dwilambé dentalambé denta ronggi. pasc
ronggi.
ronggi
lid.
tarbel. lang. langbel. tekak. hulker. katnap. celsu.
sengau m ɱ n ɳ ɲ ŋ ɴ
letup p b * * t d ʈ ɖ c ɟ k g q ɢ ʡ ʔ
desis ɸ β f v θ ð s z ʃ ʒ ɕ ʑ ʂ ʐ ç ʝ x ɣ χ ʁ ħ ʕ ʜ ʢ h ɦ
hampir. β̞ ʋ ɹ ɻ j ɰ
getar. ʙ r ʀ *
kepak. Wyanjana kepakan bibir gigi ɾ ɽ
dessi. ɬ ɮ * * *
hamsi. l ɭ ʎ ʟ
kepsi. ɺ *
Cathetan: * nandhani durung ana IPA sing resmi

Uga pirsani[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wyanjana&oldid=1092845"