Wyanjana

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Wyanjana utawa konsonan iku aksara kang dudu swara utawa kang direka kanthi pengkalan. Ilènan hawa kang ngliwati tutuk diblekuk ing panggonan-panggonan pangucapan. Sajeroning basa Jawa, aksara iki lumrahe sandhingan karo aksara swara, kang bisa diarani aksara urip, minangka wanda.

Wyanjana Kebuk
lambé ilat ngajeng ilat wuri oyod ilat
dwilambé dentalambé denta ronggi. pasc
ronggi.
ronggi
lid.
tarbel. lang. langbel. tekak. hulker. katnap. celsu.
sengau m ɱ n ɳ ɲ ŋ ɴ
letup p b * * t d ʈ ɖ c ɟ k g q ɢ ʡ ʔ
desis ɸ β f v θ ð s z ʃ ʒ ɕ ʑ ʂ ʐ ç ʝ x ɣ χ ʁ ħ ʕ ʜ ʢ h ɦ
hampir. β̞ ʋ ɹ ɻ j ɰ
getar. ʙ r ʀ *
kepak. Wyanjana kepakan bibir gigi ɾ ɽ
dessi. ɬ ɮ * * *
hamsi. l ɭ ʎ ʟ
kepsi. ɺ *
Cathetan: * nandhani durung ana IPA sing resmi

Uga delengen[besut | besut sumber]