Estrogen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Estrogen (-utawa oestrogen) -ya iku sekelompok senyawa steroid kang fungsine mliginé minangka hormon seks wanita. Sanajan turah bisa iku ing jero awak priya utawa wanita, kandungane luwih dhuwur ing awak wanita umur subur. Hormon iki nyebapake perkembangan lan nahanake tanda-tanda kelamin sékundhèr ing wanita, kaya susu, lan uga mèlu sajrone kekandelan endometrium utawa sajrone pengaturan siklus haid. nalika wektu menopause, estrogen wiwit kurang saéngga bisa nyebapake pira-pira efek, ing antarané hot flash, kanti kringet nalika wektu turu, lan was-was kang ora wajar.

telu jinis estrogen utama kang turah kanthi alami sajrone awak wanita ya iku estradiol, estriol, lan estron. Awit menarche nganti menopause, estrogen utama -ya iku 17β-estradiol. Ing jero awak, katelu jinis estrogen mau digawé saka androgen kanti bantuan enzim. Estradiol digawé saka testosteron, wondene estron digawé saka androstenadion. Estron kanti sipat luwih lemah ketimbang estradiol, lan ing wanita pasca menopause estron tinemu luwih akèh ketimbang estradiol. Pirang-pirang zat alami utawa gawéan wis tinemu duwé aktivitas kang sipaté padha estrogen[1]. Zat gawéan kang sipaté kaya estrogen ingaran xenoestrogen, wondene bahan alami saka wit-witan kang duwé aktivitas kaya estrogen ingaran fitoestrogen.

Estrogen digunakaké minangka bahan pil kontrasepsi lan juga terapi kanggo wanita menopause.

Terpapar hormon estrogen kanti ura aturan lan kumulatif, dianggep bisa ningkatke risiko kena kanker payudara,[2] lan kanker endometrium.[3] Mekanisme klasik estrogen bakal duwé prabawa tumprap laju dalan mitosis lan apoptosis lan ngejawantah dadi risiko kanker payudara kanti ngaruhi pertumbuhan jaringan epitelial. Laju proliferasi sèl kang rikat banget bakal gawé sèl dadi rentan tumprap kesalahan genetika nalika prosès replikasi DNA déning senyawa spesi oksigen reaktif kang teraktivasi déning metabolit estrogen. Sanajan mangkono, fitoestrogen bisa mudunake risiko mau kanti kapasitase berkompetisi karo estrogen ing pencerape, saéngga menstimulasi produksi globulin pengusung hormon seks lan ngalonake aktvitas enzim ing lintasa sintesis estrogen.

Nalika ngalami katabolisme, estrogen bakal minangka pira-pira senyawa intermediat kang ingaran estrogen-katekol lewati 2 lintasan 2-hydroxylation karo enzim CYP1A1 lan 4-hydroxylation karo enzim CYP1B1,[4] kanggo dieliminasi kanti pira-pira prosès kaya ta metilasi kanti enzim catechol-o-methyltransferase, hidroksilasi, oksidasi, detoksifikasi, sulfinasi kanti enzim sulfotransferase, lan glusuronidasi kanti enzim UGT. ing umumne senyawa estrogen-katekol duwé wektu paruh kang cendek amarga langsung termetilasi dadi 2-methoxyestradiol lan 4-methoxyestradiol. Senyawa estrogen-katekol bisa duwén sipat tumorigenik utawa anti-tumorigenik, upamané 4-hydroxyestradiol duwé sipat hormonal kanti ngaktivasi pencerap estrogen, lan nginduksi adenokarsinoma ing endometrium. Wondene 2-methyoxyestradiol duwé aktivitas antitumorigenik kanti ngalonake proliferasi lan angiogenesis ing sèl tumor.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Fang H, Tong W, Shi L, Blair R, Perkins R, Branham W, Hass B, Xie Q, Dial S, Moland C, Sheehan D (2001). "Structure-activity relationships for a large diverse set of natural, synthetic, and environmental estrogens.". Chem Res Toxicol 14 (3): 280–94. PMID 11258977. 
  2. ^ "Mechanisms of hormone carcinogenesis: evolution of views, role of mitochondria". Division of Pulmonary and Critical Care, Department of Medicine, University of Virginia School of Medicine; Chen JQ, Brown TR, Yager JD. (Kaunduh 30/1/13)
  3. ^ "UGT1A1 Genetic Polymorphisms, Endogenous Estrogen Exposure, Soy Food Intake, and Endometrial Cancer Risk". Vanderbilt Epidemiology Center, Department of Medicine and Vanderbilt-Ingram Cancer Center, Nashville, Tennessee and Department of Epidemiology, Shanghai Cancer Institute, Cancer Institute of Shanghai Jiao Tong University; Sandra L. Deming, Wei Zheng, Wang-Hong Xu, Qiuyin Cai, Zhixian Ruan, Yong-Bing Xiang dan Xiao-Ou Shu. (Kaunduh 30/1/13)
  4. ^ "Ovarian Cancer Risk and Polymorphisms Involved in Estrogen Catabolism". Program in Epidemiology, Division of Public Health Sciences, Fred Hutchinson Cancer Research Center; Department of Epidemiology, School of Public Health and Community Medicine; and Department of Otolaryngology-Head and Neck Surgery, School of Medicine, University of Washington; Sarah K. Holt, Mary Anne Rossing, Kathleen E. Malone, Stephen M. Schwartz, Noel S. Weiss and Chu Chen. (Kaunduh 30/1/13)