Steroid

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Penomoran pada steroid

Steroid inggih punika senyawa organik lemak sterol boten terhidrolisis ingkang saged dipunhasilaken reaksi turunan saking terpena utawi skualena. Steroid kagolong kelompok senyawa organik ingkang sanget wigati kaliyan struktur dhasar sterana jenuh.[1](dipununduh Tanggal 8 Oktober 2012). Senyawa ingkang kalebet steroid, tuladhanipun kolesterol, ergosterol, progesteron, lan estrogen. Ing umumuipun steroid gadhah fungsi dados hormon. Steroid gadhah srtuktur dhasar ingkang wonten saking 17 atom karbon ingkang wujud tiga cincin sikloheksana lan satunggal cincin siklopentana. Bèntenipun jinis steroid ing satunggal kaliyan steroid sanèsipun panggenane wonten ing gugus fungsional kang diiket déning sekawan cincin punika lan tahap oksidasi saben-saben cincin.

Lemak sterol inggih punikabentuk mirunggan saking steroid kaliyan rumus bangun dipunturunake saking kolestana dipunlengkapi gugus fungsipnal hidroksil ing atom C-3 [2](dipununduh Tanggal 8 Oktober 2012) kathah dipuntemuaken ing tanduran, kewan lan fungsi. Sedaya steroid dipundamel ing salebeting sel kaliyan bahan buku arupa lemak sterol, manawi arupa lanosterol ing kéwan utawi fungsi, saha arupa sikloartenol ing tanduran.kalih jinis punika lemak srerpl ing inggil kadamel saking siklisasi squalena saking triterpena.[3](dipununduh Tanggal 8 Oktober 2012) pinten-pinten steroid asifat anabolik, antawisipun testosteron, metandienon, nandrolon dekanoat, 4-androstena-3 17-dion. Steroid anabolik saged njalari sejumlah efek samping ingkang bahayani, kadasta nurunaken rasio lipoprotein densitas inggal, ingkang migunani kanggé jantung, nurunaken rasio lipoprotein densitas cendhèk, stimulasi tumor prostat, kelainan koagulasi lan gangguan hati, dadosaken gundul utawi botak, nebelaken rikma, tumbuhipun jerawat lan timbulnya payudara ing pria. Secara fisiologi, steroid anabolik saged damel manungsa dados agresif.[4](dipununduh Tanggal 8 Oktober 2012) Steroid inggih punika molekul kalebet Hormon, ingkang ngandut cincin karbon kaliyan susunan katamtu. Pinten-pinten steroid ingkang limrahipun antawisipun :steroid seks, kortikosteroid, steroid anabolik, saha kolesterol, kathah hormon ingkang wigati kaya ta : estrogen, saha testosteron inggih punika steroid.[5](dipununduh Tanggal 8 Oktober 2012) Anabolic Steroid inggih punika tiruan sintesis saking hormon testosteron.[6] ste•roid /stéroid/ n Kim senyawa organik kaliyan satunggal lan sanèsipun bènten kaliyan rantai pinggiripun.[7](dipununduh Tanggal 8 Oktober 2012) Steroid inggih punika kelompok ingkang zat-zat ingkang gegayutan ing salebeting struktur satunggal sami kaliyan saben kaisi kerangka kimia ingkang sami. Tuladhanipun : jampi ingkang dipun-ginakaken kanggé meredakan pembengkalan lan inflamasi ;;prednison’’ vitamin D, saha steroid seks.[8](dipununduh Tanggal 8 Oktober 2012)

Steroid[besut | besut sumber]

Kathah Hormon, ugi kolesterol, kagolong steroid ya iku lipid ingkang dipuntitiki déning rangka karbon ingkang kasusun saking sekawan cincin ingkang nyatu. Steroid-steroid ingkang bènten gadhah gugus kimia ingkang bervariasi ing rerangkèn cincin punika. Kolesterol cholesterol inggih punika komponèn umummembran sel kéwan lan ugi kagolong prekursor kanggé sintesis steroid-steroid sanès. Ing Vertebrata kolesterol dipunsintesis ing salebeting ati. Kathah hormon, salah satunggaling hormon seks vertebrata, merupakan steroid ingkang produksinipun saking kolesterol. kolestrol kagolong molekul krusial ing salebeting awak kewan, anamung kadar kolesterol ingkang inggal ing reh saged berkontribusi kanggé tukule arterosklerosis. [9]

Steroid gadhah 4 cincin, lan kagolong kelompok lipid ingkang boten tersaponifikasi, ingkang kathah inggih punika sterol, kolesterol merupakan sterol utami ing jaringan hewani, kolesterol lan ester turunanipun komponèn utami lipoprotein plasma lan stigmasterol membran dipuntemukaken ing membran sel tanduran saha bènten kaliyan kolesterol amergi gadhah ikatan rangkep ing posisi 22-23.[10](dipununduh Tanggal 8 Oktober 2012)

Cathetan suku[besut | besut sumber]