Steroid

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Penomoran pada steroid

Steroid inggih punika senyawa organik lemak sterol boten terhidrolisis ingkang saged dipunhasilaken reaksi turunan saking terpena utawi skualena. Steroid kagolong kelompok senyawa organik ingkang sanget wigati kaliyan struktur dasar sterana jenuh.[1](dipununduh Tanggal 8 Oktober 2012). Senyawa ingkang kalebet steroid, tuladhanipun kolesterol, ergosterol, progesteron, lan estrogen. Ing umumuipun steroid gadahi fungsi dados hormon. Steroid gadahi srtuktur dasar ingkang wonten saking 17 atom karbon ingkang wujud tiga cincin sikloheksana lan satunggal cincin siklopentana. Bentenipun jinis steroid ing satunggal kaliyan steroid sanesipun panggenane wonten ing gugus fungsional kang diiket déning sekawan cincin punika lan tahap oksidasi saben-saben cincin.

Lemak sterol inggih punikabentuk khusus saking steroid kaliyan rumus bangun dipunturunake saking kolestana dipunlengkapi gugus fungsipnal hidroksil ing atom C-3 [2](dipununduh Tanggal 8 Oktober 2012) katah dipuntemuaken ing tanduran, kewan lan fungsi. Sedaya steroid dipun damel ing salebeting sel kaliyan bahan buku arupa lemak sterol, menawi arupa lanosterol ing kéwan utawi fungsi, saha arupa sikloartenol ing tanduran.kalih jinis punika lemak srerpl ing inggil kadamel saking siklisasi squalena saking triterpena.[3](dipununduh Tanggal 8 Oktober 2012) pinten-pinten steroid asifat anabolik, antawisipun testosteron, metandienon, nandrolon dekanoat, 4-androstena-3 17-dion. Steroid anabolik saged ngakibataken sejumlah efek samping ingkang bahayani, kadasta nurunaken rasio lipoprotein densitas inggal, ingkang migunani kangge jantung, nurunaken rasio lipoprotein densitas rendah, stimulasi tumor prostat, kelainan koagulasi lan gangguan hati, dadosaken gundul utawi botak, nebelaken rikma, tumbuhipun jerawat lan timbulnya payudara ing pria. Secara fisiologi, steroid anabolik saged damel manungsa dados agresif.[4](dipununduh Tanggal 8 Oktober 2012) Steroid inggih punika molekul kalebet Hormon, ingkang ngandut cincin karbon kaliyan susunan katamtu. Pinten-pinten steroid ingkang umumipun antawisipun :steroid seks, kortikosteroid, steroid anabolik, saha kolesterol, katah hormon ingkang wigati kayata : estrogen, saha testosteron inggih punika steroid.[5](dipununduh Tanggal 8 Oktober 2012) Anabolic Steroid inggih punika tiruan sintesis saking hormon testosteron.[6] ste•roid /stéroid/ n Kim senyawa organik kaliyan satunggal lan sanesipun benten kaliyan rantai pinggiripun.[7](dipununduh Tanggal 8 Oktober 2012) Steroid inggih punika kelompok ingkang zat-zat ingkang gegayutan ing salebeting struktur setunggal sami kaliyan saben kaisi kerangka kimia ingkang sami. Tuladhanipun : jampi ingkang dipunginaaken kangge meredakan pembengkalan lan inflamasi ;;prednison’’ vitamin D, saha steroid seks.[8](dipununduh Tanggal 8 Oktober 2012)

Steroid[besut | besut sumber]

Katah Hormon, ugi kolesterol, kagolong steroid ya iku lipid ingkang dipuntitiki déning rangka karbon ingkang kasusun saking sekawan cincin ingkang nyatu. Steroid-steroid ingkang benten gadahi gugus kimia ingkang bervariasi ing rangkaian cincin punika. Kolesterol cholesterol inggih punika komponen umummembran sel kéwan lan ugi kagolong prekursor kangge sintesis steroid-steroid sanes. Ing Vertebrata kolesterol dipunsintesis ing salebeting ati. Katah hormon, salah satunggaling hormon seks vertebrata, merupakan steroid ingkang produksinipun saking kolesterol. kolestrol kagolong molekul krusial ing salebeting awak kewan, anamung kadar kolesterol ingkang inggal ing reh saged berkontribusi kangge tukule arterosklerosis. [9]

Steroid gadahi 4 cincin, lan kagolong kelompok lipid ingkang boten tersaponifikasi, ingkang katah inggih punika sterol, kolesterol merupakan sterol utami ing jaringan hewani, kolesterol lan ester turunanipun komponen utami lipoprotein plasma lan stigmasterol membran dipuntemukaken ing membran sel tanduran saha benten kaliyan kolesterol amergi gadahi ikatan rangkep ing posisi 22-23.[10](dipununduh Tanggal 8 Oktober 2012)

Cathetan Suku[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Steroid&oldid=1097224"