Menopause

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Menopause
Klasifikasi lan bahan-bahan èksternal
estrogen estrone. Ing kalangane wong wadon sak bibare menopause, estrone luwih luwih keh ketimbang estradiol.
ICD-10 E283, ICD-10 Chapter N|N951
ICD-9 627
DiseasesDB 8034
eMedicine med/3289 
MeSH D008593

Menopause ya iku mandege sacara fisiologis siklus menstruasi utawa (Em) kang kaitane karo tingkat umur tuwa wong wedok. wong wedok kang ngalami menopause alamiah ora isa ngerteni apa nalika menstruasi tertentu benar-benar arupa menstruasine kang terakhir nganti setahun kapungkur. Menopause kadang-kadang disebut minangka perubahan kauripan. Kondisi iki uga ditemukake ing pira-pira spesies liyane kang ngalami siklus kaya iku, kaya misale kethek rhesus[1] lan pira-pira cetacean[2]

Nalika menopause wis cepak, siklus isa kadadean sajrone wektu-wektu kang ora nentu lan ora hal kang aneh yèn menstruasi ora teka sakwene pirang-pirang wulan. ing umur patang puluh tahun, pira-pira perubahan hormon kang dikaitake karo pra-menopause mulai ana. Penelitian wis mbuktekake, misale, wondene ing umur patang puluh tahun akèh wong wedok wis ngalami perubahan-perubahan sajrone kepdatan balung lan ing umur patang puluh papat tahun akèh kang menstruasine dadi luwih sithik utawa luwih cendek wektune ketimbang biasane, utawa malah luwih akèh lan utawa luwih suwi. Sekitar 80% wong wedok mulai ora teratur siklus menstruasine. Kenyataane, amung sekitar 10% wong wedok mandeg menstruasi tanpa dibarengi ora terature siklus kang dawa sakdurunge. Sajrone salah sijine kajian kang melokake luwih saka 2.700 wong wedok, akeh-akehe ing antarane wong wedok mau ngalami transisi pra-menopause kang kalangsung antarane loro nganti wolung tahun.

Kajaba yèn salah sijne wong ngalami menopause sacara ura kaduga akibat operasi utawa perawatan medis, pra-menopase isa dianggep minangka akhir saka salahsijine proses kang awale dimulai nalika wong wedok pertama kali ngalami menstruasi. Periode menstruasi pertama iku biasane dipeloni knti lima utawa pitu tahun siklus kang relatif dawa, ora teratur lan kerep ora dibrengi pambentukan sel telur. Akhire ing akhir umur welasan utawa awal rong puluh tahun suwine siklus dadi luwih cendek lan luwih teratur nalika wong wedok nyandak umur subur puncak, kang kalangsung sawene kira-kira rong puloh tahun.

ing umur patang puloh, siklus mulai dawa manèh Senajan akehe wong cenderung percaya yèn rolikur dina arupa dawa siklus kang normal, penelitian wis mbuktekake yèn amung 12,4% wong wedok bener-bener duweni siklus 28 dina lan 20% saka sekabehane wong wedok ngalami siklus ora teratur.

Perubahan Hormon[besut | besut sumber]

2 nganti 8 tahun sak durunge menopause, akehe wong wedok dadi ora teratur ovulasine. Sakwene tahun-tahun kasebut, folikel indung telur (kantung indung telur), kang matengake telur saben wulan, bakal ngalami tingkat kerusakan kang selot cepat nganti pasokan folikel iku akhire entek. Penelitian nuduhake yèn percepatan rusake folikel iki dimulai sekitar umur 37 utawa 38. Inhibin, zat kang dihasilake sajrone indung telur, uga selot berkurang sahingga ngakibatake mundake kadar FSH (Follicle Stimulating Hormone - hormon perangsang folikel kang dihasilake hipofise).

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Walker ML (1995). "Menopause in female rhesus monkeys". Am J Primatol 35: 59–71. 
  2. ^ McAuliffe K, Whitehead H (2005). "Eusociality, menopause and information in matrilineal whales". Trends Ecol Evolution 20: 650.