Menopause

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Menopause
Klasifikasi lan bahan-bahan èksternal
estrogen estrone. Ing kalangane wong wadon sak bibare menopause, estrone luwih luwih keh ketimbang estradiol.
ICD-10 E283, ICD-10 Chapter N|N951
ICD-9 627
DiseasesDB 8034
eMedicine med/3289 
MeSH D008593

Menopause ya iku mandege kanthi fisiologis siklus menstruasi utawa (Em) kang kaitane karo tingkat umur tuwa wong wédok. wong wédok kang ngalami menopause alamiah ora bisa ngerteni apa nalika menstruasi tertentu benar-benar arupa menstruasine kang terakhir nganti setahun kapungkur. Menopause kadang-kadang ingaran minangka owahan kauripan. Kondisi iki uga tinemu ing pira-pira spésies liyané kang ngalami siklus kaya iku, kaya upamané kethèk rhesus[1] lan pira-pira cetacean[2]

Nalika menopause wis cepak, siklus bisa kadadéan sajrone wektu-wektu kang ora nentu lan ora hal kang aneh yèn menstruasi ora teka sakwene pirang-pirang wulan. ing umur patang puluh taun, pira-pira owahan hormon kang dikaitake karo pra-menopause wiwit ana. Penelitian wis mbuktekake, upamané, wondene ing umur patang puluh taun akèh wong wédok wis ngalami owahan-owahan sajrone kepdatan balung lan ing umur patang puluh papat taun akèh kang menstruasine dadi luwih sithik utawa luwih cendek wektune ketimbang racaké, utawa malah luwih akèh lan utawa luwih suwi. Sekitar 80% wong wédok wiwit ora teratur siklus menstruasine. Kenyataane, amung sakiwa-tengené 10% wong wédok mandeg menstruasi tanpa dibarengi ora terature siklus kang dawa sadurungé. Sajrone salah sijiné kajian kang melokake punjul 2.700 wong wédok, akèh-akèhé ing antarané wong wédok mau ngalami transisi pra-menopause kang kalangsung antarané loro nganti wolung taun.

Kajaba yèn salah sijne wong ngalami menopause kanthi ura kaduga akibat operasi utawa perawatan medis, pra-menopase bisa dianggep akir saka salahsijine prosès kang awale dimulai nalika wong wédok kapisan kali ngalami menstruasi. Periode menstruasi kapisan iku racaké dipeloni knti lima utawa pitu taun siklus kang relatif dawa, ora teratur lan kerep ora dibrengi pambentukan sèl telur. Akhire ing akir umur welasan utawa awal rong puluh taun suwine siklus dadi luwih cendek lan luwih teratur nalika wong wédok nyandak umur subur pucuk, kang kalangsung sawene kira-kira rong puloh taun.

ing umur patang puloh, siklus wiwit dawa manèh Sanajan akèhé wong cenderung percaya yèn rolikur dina arupa dawa siklus kang normal, panalitèn wis mbuktekake yèn amung 12,4% wong wédok bener-bener duwé siklus 28 dina lan 20% saka sekabehane wong wédok ngalami siklus ora teratur.

Owah-owahan Hormon[besut | besut sumber]

2 nganti 8 taun sadurungé menopause, akèhé wong wédok dadi ora teratur ovulasine. Sakwene taun-taun mau, folikel indung telur (kantung indung telur), kang matengake telur saben wulan, bakal ngalami tingkat kerusakan kang selot cepat nganti pasokan folikel iku akhire entek. Penelitian nuduhaké yèn percepatan rusake folikel iki dimulai sakiwa-tengené umur 37 utawa 38. Inhibin, zat kang dihasilake sajrone indung telur, uga selot berkurang saéngga njalari mundake kadar FSH (Follicle Stimulating Hormone - hormon perangsang folikel kang dihasilake hipofise).

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Walker ML (1995). "Menopause in female rhesus monkeys". Am J Primatol 35: 59–71. 
  2. ^ McAuliffe K, Whitehead H (2005). "Eusociality, menopause and information in matrilineal whales". Trends Ecol Evolution 20: 650.