Aldosteron

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kerangka Aldosteron

Aldostèron inggih punika hormon steroid saking golongan minéralokortikoid ingkang dipun sèkrèsi saking pérangan jawinipun zona glomerulosa ing pérangan korteks kélénjar adrénal kaliyan rangsangan saking peningkatan angiotensin II ing rèh.

Aldostèron memodulasi konsèntrasi uyah rèh kaliyan ngaktivasiaken pencerap minéralokortikoid ing tubulus distal ing salèbéting ginjal ingkang salajengipun nyébapakén peningkatan permeabilitas mèmbran apisal saking sèl ingkang wujud cortical collecting tube, atau collecting ducts.[1] Hal punika nyebapaken ningkate volume saha ini tekanan darah. Aldosteron ugi ningkataken aktivitas sodium/potasium-adenosina trifosfatase ing membran serosal. Pauwalan punika nyebapake ningkatake reabsorpsi sodium lan ngaruhi ènergi potensial gadhah tegangan negatif ingkang langkung inggal ing pérangan lumen ingkang mupangati dados ènergi gerak kanggé ekskresi potasium lan hidrogen

Aldosteron punika péranganing sistem RAA (renin-angiotensin-aldosteron). Pengukuran rasio aldosteron ing plasma darah asring dipunsebat dados plasma aldosterone concentration, pac ingkang diginaake dados pambanding kaliyan yang plasma renin activity, pra, langkungipun saged dipunwastani pac/pra.

Simpson lan Tait inggih punika ilmuwan ingkang nemuaken hormon punika ing taun 1953.[2] Aldosteron punika kagolong hormon steroid ingkang merdamel ing tubulus ginjalkanggé ngeregulasi transpor ion natrium (Na+) saha ion kalium (K+). [3] Renin Angiotensin Aldosteron System utawi dipunsebat ugi RAAS inggih punika suatu sistem utawi mekanisme hormon ingkang ngatur keseimbangan tekanan darah lan cairaning salebeting awak.

Ing mekanisme punika wonten pinten-pinten hormon ingkang gadhah peraningkang wigati, ing antawisipun inggih punika : 1. Renin : suatu enzim protein ingkang dipunlepasaken déning ginjal manawi tekanan arteri turun. 2. Angiotensin : punika enzim ingkang kapérang dados; angiotensin 1( enzim ingkang gadhah sipat vasokonstriktor ringan ananging saged bertahan lami ing reh ); angiotensin II (enzim yang gadhah sipat vasokonstriktor kiat ananging namung 1-2menit dalam darah karenaing reh margi diinaktivasi angiotensinase) 3. Angiotensinogen : pengubah renin dados angiotensin 1 4. angiotensin converting enzim(ACE): enzim pengubah angiotensin 1 dados 2 5. Aldosteron : hormon steroid golongan mineralkortikoid ingkang dipunkasilaken déning korteks adrenal ingkang gadhah mupangat kanggé ningkataken absorpsi natrium lan ningkataken sekresi kalium déning sel epitel ginjal mliginipun sel prinsipal ing sel tubulus kolektivus.

Mekanisme kerja saking RAAS saged dipunwiwiti saking 3 prosès: 1. Penurunan volume darah ingkang nyebabagen kadadosan penurunan tekanan darah ing glomerulus.(hipotensi utawi renal artery stenosis) 2. Stimulasi sel juxtaglomerular déning saraf simpatis 3. penurunan konsèntrasi osmotic cuwèran tubular ing macula densa.(penurunan kadar sodium)

3 prosès ing inggil saged merangsang sel-sel jukstaglomerular ing ginjal kanggé nglepasaken enzim renin, lajeng renin punika badhé bersirkulasi ing sadaya salira ingkang salajengipun badhé kapanggih kaliyan angiotensinogen ingkang dipunproduksi ing hati kanggé ngalepsaken enzim angiotensin I. Angiotensin I akan berubah menjadi Angiotensin II setelah diowah olèh Angiotensin Converting Enzim (ACE) ingkang dipunkasilaken déning endotelium pembuluh paru. Angiotensin II badhé nyebabagen pinten-pinten efek, inggih punika : 1. vasokontriksi ing sadaya salira mliginipun ing arteriol ingkang badhé ningkataken tahanan perifer total pramila kedadosani peningkatan tekanan arteri. 2. menurunkan eksresi garam lan toya pramila ningkataken volume ekstra sel ingkang nyebabagen peningkatan tekanan arteri ugia. 3. merangsang sekresi aldosteron ing kalenjar adrenal ingkang salajengipun ningkataken reabsorpsi uyah lan toya déning tubulus ginjal. 4. merangsang central nervous system kanggé dados haus pramila kelenjar pituitary posterior medalaken hormon vasopresin (ADH) ingkang badhé menstimulasi reabsorpsi toya ing ductus collectivus lan peningkatan tonus simpatis,ningkataken cardiac output.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Kufe, Donald W.; Pollock, Raphael E.; Weichselbaum, Ralph R.; Bast, Robert C., Jr.; Gansler, Ted S.; Holland, James F.; Frei III, Emil. (2003). Holland-Frei Cancer medicine - Multistage Carcinogenesis. Dana-Farber Cancer Institute, Harvard Medical School Boston, Department of Surgical Oncology, University of Texas, MD Anderson Cancer Center, Department of Radiation and Cellular Oncology, University of Chicago Hospital, Chicago Tumor Institute, University of Chicago Chicago, University of Texas, MD Anderson Cancer Center, Houston, American Cancer Society, Derald H Ruttenberg Cancer Center, Mount Sinai School of Medicine New York (ed. 6) (Hamilton on BC Decker Inc.,). k. Physiologic and Pharmacologic Effects of Corticosteroids. ISBN 1-55009-213-8. Dijupuk 2011-05-12. 
  2. ^ Williams JS, Williams GH (2003). "50th anniversary of aldosterone". J Clin Endocrinol Metab. 88 (6): 2364–72. PMID 12788829. doi:10.1210/jc.2003-030490.  Paramèter |month= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung)
  3. ^ >Campbell,Neila A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1".ISBN.Erlangga.Jakarta.(2008:A-1)