Androgen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Steroidogenesis, showing the relation between several androgens, is at bottom left. Estrone and estradiol, in contrast, are estrogens.

Androgèn inggih punika sèks stèroid kanthi struktural gadhah 19 karbon. Sédaya steroid asalipun saking pemecahan ènzim kolesterol. Wontén tiga kelompok steroid mineralokortikoid disintesis, ing glomerulosa zona saking kèlènjar adrènal, kortikosteroid-disentesis, ing zona fascicularis saking kelenjar adrenal lan steroid seks-disintesis, ing zona reticularis. Wonten pitu androgen total dehydroepiandrosterone, delta lima androstenediol, androsterone, delta lima androstanediol, delta sekawan androstendione, testosteran lan dihidrotestosteron. Ing steroid seks sanèsipun inggih punika estrogen (18 Karbon): estradiol, estrone, estriol. Androgen dipunsintesis ing gonad (ovarium utawi testis) saking kolestrol, kelenjar adrenal (zona reticularis) saking kolesterol lan pinggiran saking DHEA, androgen inggih punika seks steroid sebagai alami kanggé wanita kadasta estrogen.[1] androgen inggih punika hormon seks pria ingkang promosikan parembagan lan pamelihara karakteristik seks pria, The androgen utami inggih punika testosteron.[2]

Sebapipun Defisiensi Androgen[besut | besut sumber]

Pinten-pinten sebap kekirangan androgen inggih punika :

  1. Testis, prekawis medis ingkang dipunwiwiti ing testis saged nyegah produksi testosteron ingkang memadai. Pinten-pinten saking kahanan punika wonten angantos mijil, tuladhanipun, sindrom, Klinefelter kelainan genetik ingkang dipunpengaruhi kromosom seks. Kahanan sanès saged kadadosan ing pinten-pinten tahap putra lanang utawi kauripan manungsa, tuladhanipun : testis boten medhun, kaicalan testis amergi trauma utawi muter off saking suplai getih torsi, komplikasi sasampunipun gondok lan efek samping saking kemotrapi utawi radioterapi.
  2. Kelenjar hipofisis, kahanan ingkang umum ingkang ngaruhi kelenjar pituitari lan ngarah ing tingkat testosteron cendhèk inggih punika ingkang wontenipun tumor jinak. Tumor saged ngginakaken fungsi kelenjar utawa ngasilaken hormon ingkang hentiaken produksi gonadotropin lan nyegah kelenjar pituitari saking sinyal testis kanggé mroduksi testosteron.
  3. Hipotalamus, kahanan katamtu, kadasta tumor utawi kelainan bawaan, saged nyegah hipotalamus saking dorong kelenjar hipofisis kanggé ngelepas hormon. Punika saged hambat produksi testosteron kaliyan testis. Punika saged nyebapaken ingkang jarang saking defesiensi androgen.[3]

Efek Samping[besut | besut sumber]

Efek samping saking terapi pergantian testosteron ingkang boten umum. Pinten-pinten efek samping saking manawi kalebet :

  • Verat badan
  • Mild jerawat
  • owah-owahan mood lan agresi mundhak
  • pria pola kebotakan
  • Prambayun pembangunan
  • pria ingkang langkung tuo manawi ngalami prekawis kaliyan aliran urin.

Prostat penyakit lan Terapi Testosteron[besut | besut sumber]

Saking kalih sel normal lan kanker saking kelenjar prostat gumantung ing hormon pria kadasta testosteron kanggé taneman. Manawi pria sampun gadhah pembesaran prostat, sapunika badhé bantu lan mantau ati-ati, manawi testosteron ingkang kaserep. Sapunika boten wonten bukti ingkang nunjuaken terapi penggantian testosteron ingkang trep ningkataken risiko pria gadhah penyakit prostat, kalebet kanker prostat, ananging pria kaliyan riwayat kanker prostat biasanipun boten dipunpertimbangaken kanggé terapi testosteron.[4]

Pengobatan kanggé Tingkat Androgen Rendah[besut | besut sumber]

Kombinasi estrogen utawi testosteron jampi ingkang kasediaken kanggé wanita ing formulasi saé lésan utawi dipunsuntik. Studi alit nemuaken efektif ningkataken libido, ènergi lan kasejahteraan ing wanita kaliyan kekiranganipun balung. Ananging resiko saking kombinasi estrogen lan testosteron ngeliputi ningkataken risiko prembayun lan ‘’endometrum’’ kanker. Efek buruk ing kolesterol getih lan toksisitas ati. testosteron ugi ngeliputi pengobatan ingkang efektif kanggé AIDS wasting gayut lan sedeng jalani studi kanggé ngobati sindrom pramenstruari PMS lan penyakit autoimun. Wanita kaliyan PMS manawi gadhah tingkat ing ngandap normal testosteron sepanjang siklus menstruasi, nunjuaken suplemen saged bantu.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ {engertian androgen (dipununduh tanggal 26 Oktoner 2013)
  2. ^ http://www.medterms.com/script/main/art.asp?articlekey=2239 (dipununduh Tanggal 26 Oktober 2012)
  3. ^ Cithakan:InSeba kekurangan androgen (dipununduh Tanggal 26 oktober 2012)
  4. ^ Efek Samping androgen (dipununduh Tanggal 26 Oktober 2012)
  5. ^ Androgen(dipununduh Tanggal 26 Oktober 2012)