Psikiatri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Psikiatri iku cawang èlmu kadhokteran sing nyinaoni aspèk kaséhatan jiwa sarta prabawa timbal balik marang fungsi-fungsi fisiologis organo-biologis awak manungsa. Minangka sawijining cawang èlmu kadhokteran, èlmu psikiatri ora madeg dhéwé, nanging tansah kolaborasi lan kabèh aspèké tansah magepokan karo cawang-cawang èlmu kadhokteran liyané, umpamané karo cawang èlmu saraf (Neurologi) lan èlmu lelara njero (Internal Medicine).

Èlmu psikiatri dibangun ing 4 fondasi dhasar, ya iku:

  1. Dimensi Organo-biologis ya iku aspèk kawruh ngenani organ-organ awak sarta fungsi fisiologis awak manungsa khususnya sing berkaitan langsung dengan aspèk kaséhatan jiwa (seperti Sistem Susunan Saraf Pusat)
  2. Dimensi Psiko-edukatif ya iku aspèk kawruh ngenani perkembangan psikologis manungsa sarta prabawa pendidikan-pengajaran marang manungsa wiwit lair nganti tuwa.
  3. Dimensi Sosial-Lingkungan ya iku aspèk kawruh ngenani prabawa kondisi sosial-budaya sarta kondisi lingkungan kauripan marang derajat kaséhatan jiwa manungsa.
  4. Dimensi Spiritual-Religius ya iku aspèk kawruh ngenani prabawa taraf penghayatan lan pengamalan aji-aji spiritual-religius marang derajat kaséhatan jiwa manungsa.