Anestesi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Anestesi (pambiusan; asal saka basa Yunani an-"ora, tanpa" lan aesthētos, "persèpsi, kamampuan kanggo ngrasa"), kanthi umum maknané tindakan ngilangaké rasa lara nalika ngayahi pambedhahan lan manéka prosedhur liyané sing nyebabaké rasa lara ing awak. Istilah anestesi dipigunakaké sepisanan déning Oliver Wendel Holmes Sr ing taun 1846.

Rong golongan anestesi[besut | besut sumber]

Obat kanggo ngilangaké nyeri kapérang sajeroning rong golongan, ya iku analgetik lan anestesi. Analgetik iku obat kanggo ngurangi nyeri tanpa disertani ilangé rasa kanthi total. Wong sing ngonsumsi analgetik tetep sadhar. Analgetik ora ngilangaké kabèh rasa nyeri, nanging mung ngènthèngaké rasa nyeri.

Sawetara jinis anestesi nyebabaké ilangé kasadaran, déné jinis sing liya mung ngilangaké nyeri ing pérangan awak tinamtu lan sing nganggo tetep sadar.

Tipe anestesi[besut | besut sumber]

Sawetara tipe anestesi ya iku:

  • Pambiusan total — ilangé kasadaran total
  • Pambiusan lokal — ilangé rasa ing laladan tinamtu sing dikarepaké.
  • Pembiusan regional — ilangé rasa ing pérangan sing luwih amba saka awak déning blokade selektif ing jaringan spinal utawa saraf sing magepokan

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pratélan pustaka[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Kadhokteran