Pulmonologi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Skema sistem pernapasan wong lan fungsiné

Pulmonologi ( /ˌpʌlməˈnɒləi/, /ˌpʊlməˈnɒləi/, saka Latin pulmō, -ōnis "lung" lan Yunani seselan -λογία -logía "sinau saka") utawa pneumologi ( /nʊˈmɒləi, njʊ-/, saka basa Yunani πνεύμων pneúmōn "paru") minangka spesialisasi mèdhis sing ana gandhengané karo penyakit sing nglibataké saluran pernapasan. [1] Iki uga dikenal minangka respirologi, obat pernapasan, utawa obat dada ing sawetara negara lan wilayah.

Pulmonologi dianggep minangka cabang penyakit njero, lan ana gandhengané karo obat perawatan intensif . Pulmonologi asring kalebu ngatur pasien sing butuh dhukungan nyawa lan ventilasi mekanik . Ahli pulmonologi khusus dilatih ing penyakit lan kahanan dada, utamané radhang paru-paru, panandhang asma, tuberkulosis, emfisema, lan infeksi dada sing rumit. [2]

Sejarah pulmonologi[besut | besut sumber]

Ana panemuan utama pisanan sing ana gandhengané karo bidang pulmonologi yaiku nemokaké sirkulasi paru  Wiwitané, dianggep ana getih sing bisa tekan sisih tengen jantung ngliwati 'pori-pori' cilik ing septum menyang sisih kiwa kanggo dioksidasi, kaya ta téori Galen ; Nanging, panemuan sirkulasi paru mbantah téori iki, sing sadurunge wis ditampa wiwit abad kaping 2. Anatomi lan fisiologis abad kaping telulas Ibn Al-Nafis kanthi téori sejatine ora ana lorong 'langsung' ing antarané loro-lorone (ventrikel ) jantung. Dhèwèké percaya manawa getih kasebut bisa nembus arteri pulmonalis, liwat paru-paru, lan bali menyang jantung supaya bisa dipompa ing awak. Iki dipercaya akèh minangka gambaran ilmiah pertama babagan sirkulasi paru. [3]

Sanajan obat pulmonalis mung wiwit berkembang dadi spesialisasi mèdhis ing taun 1950-an, William Welch lan William Osler ngedegaké organisasi 'induk' American Thoracic Society, [4] Asosiasi Nasional kanggo Studi lan Pencegahan Tuberkulosis.[5] Perawatan, pasinaon, lan panaliten tuberkulosis paru-paru diakoni minangka disiplin sing cocok yaiku phthisiologi. [6] Nalika spesialisasine sansaya ngembang, sawetara panemuan digawe ngubungaké sistem pernapasan lan pangukuran gas getih arteri, narik luwih akèh dhokter lan peneliti ing lapangan sing lagi berkembang. [7]

Pulmonologi lan gandhengané ing bidang mèdhis liyané[besut | besut sumber]

Rontgen bageyan jero dada

Operasi ing saluran pernapasan umume ditindakaké dening para spesialis ing operasi kardiotoraksik [8] (utawa operasi toraks ), [9] sanajan prosedur minor bisa ditindakaké dening pulmonologis. Pulmonologi gegandhengan banget karo obat perawatan kritis [10] nalika urusan karo pasien sing mbutuhaké ventilasi mekanik. Akibate, akèh ahli pulmonologis sing disertifikasi kanggo nindakaké obat perawatan kritis saliyané obat paru-paru. Ana program kemitraan sing ngidini dhokter dadi sertifikat dewan ing obat perawatan paru-paru lan kritis kanthi bebarengan. Pulmonologi intervensional minangka lapangan sing relatif anyar ing obat pulmonari [11] sing gegayutan karo panggunaan prosedur kayata bronkoskopi [12] lan pleurokopi kanggo ngobati pirang-pirang penyakit paru-paru. [13] Pulmonologi intervensional saya dikenal minangka spesialisasi mèdhis khusus. [14]

Terapi kanggo paru-paru[besut | besut sumber]

Obat minangka perawatan sing paling penting kanggo pirang-pirang penyakit pulmonologi, kanthi inhalasi ( bronkodilator lan steroid ) utawa kanthi bentuk lisan ( antibiotik, antagonis leukotriena ). Tuladha umum yaiku panggunaan inhaler kanggo perawatan kahanan paru-paru inflamasi kayata panandhang asma utawa penyakit paru obstruktif kronis. Terapi oksigen [15] asring dibutuhaké kanggo penyakit pernapasan sing parah (emfisema lan fibrosis paru-paru). Yèn ora cukup, pasien bisa uga mbutuhaké ventilasi mekanik.

Paripustaka[besut | besut sumber]

  1. ACP: Pulmonology: Internal Medicine Subspecialty. Acponline.org. Retrieved on 2011-09-30.
  2. Sengupta, Nandini; Sahidullah, Md; Saha, Goutam (August 2016). "Lung sound classification using cepstral-based statistical features". Computers in Biology and Medicine. 75 (1): 118–129. doi:10.1016/j.compbiomed.2016.05.013. PMID 27286184.
  3. Sharif Kaf A-Ghazal (2002). "The discovery of the pulmonary circulation – who should get the credit: ibn Al-Nafis or William Harvey" (PDF). Journal of the International Society for the History of Islamic Medicine. 2: 46.
  4. "American Thoracic Society - Overview". www.thoracic.org. Dibukak ing 2019-01-25.
  5. Jacobs, Henry Barton (1904-12-03). "National Association for the Study and Prevention of Tuberculosis". Journal of the American Medical Association (ing basa Inggris). XLIII (23): 1712. doi:10.1001/jama.1904.02500230042014. ISSN 0002-9955.
  6. Lauzardo, Michael; Ashkin, David (2000-05-01). "Phthisiology at the Dawn of the New Century". Chest. 117 (5): 1455–1473. doi:10.1378/chest.117.5.1455. ISSN 0012-3692. PMID 10807837.
  7. History of the Division. Hopkinsmedicine.org. Retrieved on 2011-09-30.
  8. "Cardiothoracic Surgery | Essentia Health | MN, WI, ND". www.essentiahealth.org. Dibukak ing 2019-01-25.
  9. "Cardiothoracic surgery". Health Careers (ing basa Inggris). 2015-04-07. Dibukak ing 2019-01-25.
  10. "Pulmonary Disease | Internal Medicine Subspecialties | ACP". www.acponline.org. Dibukak ing 2019-01-25.
  11. "Interventional Pulmonology: Procedures, Uses, and Effects". WebMD (ing basa Inggris). Dibukak ing 2019-01-25.
  12. Seijo, Luis M.; Sterman, Daniel H. (2001-03-08). "Interventional Pulmonology". New England Journal of Medicine. 344 (10): 740–749. doi:10.1056/NEJM200103083441007. ISSN 0028-4793. PMID 11236779.
  13. "Interventional Pulmonology Diagnostic and Therapeutic Procedures". www.pamf.org. Dibukak ing 2019-01-25.
  14. Luis M. Seijo; Daniel H. Sterman (2001). "Interventional Pulmonology". N. Engl. J. Med. 344 (10): 740–49. doi:10.1056/NEJM200103083441007. PMID 11236779.
  15. "Oxygen Therapy - Lung and Airway Disorders". MSD Manual Consumer Version (ing basa Inggris). Dibukak ing 2019-01-25.