Yunani Kuna

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Parthenon, kuil dicepakaké kanggo dewi Athena, papané ing Akropolis ing kutha Athena, ya iku lambang unggulé budaya lan peradaban Yunani kuna.
Wikibooks
Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah

Yunani Kuna ya iku kabudayan ing sajarah Yunani kang diwiwiti saka periode Yunani Arkais ing abad 8 tekan 6 SM, tekan pungkasan Jaman Kuno lan wiwitané Abad Pertengahan Awal. Peradaban iki tekan puncaké ing periode Yunani Klasik, kang wiwité tumuwuh ing abad 5 tekan 4 SM. Ing pèriode klasik iki Yunani dibawahi nagara kutha Athena lan kasil mbendung serangan Kamaharajan Pèrsi. Mangsa jaya-jayané Athena wes mandek kanthi kalahé Athena karo Sparta ing Perang Peloponnesos taun 404 SM. sakmlakuné kalahé déning Aleksander Agung, kabudayan Yunani, kang dikenal dadi peradaban Hellenistik, wes tumuwuh saka Asia Tengah tekan ujung kulon Segara Tengah [1].

Istilah "Yunani Kuna" ditrepaké ing laladan kang nggunakaké basa Yunani ing Jaman Kuno. Wewengkoné ora mung kawates ing ujung Yunani modèrn, nanging uga kalebu wewengkon liya kang dinggoni wong-wong Yunani, ing antarané Siprus lan KapuloanAigea, pasisir Anatolia (wektu iku mau Ionia), Sisilia lan pérangan kidul Italia dikenal dadi Yunani Besar, lan pemukiman Yunani liyané kang gedhé dhéwé sakdawané pasisir Kolkhis, Illyria, Thrakia, Mesir, Kyrenaika, Galia kidul, Ujung Iberia etan lan etan lor, Iberia, lan Taurika [2].

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Carol G. Thomas (1988). Paths from ancient Greece. BRILL. kk. 27–50. ISBN 9789004088467.  Paramèter |dipununduh= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung)
  2. http://id.shvoong.com/internet-and-technologies/1824702-sejarah-yunani-kuno/(dipununduh tanggal 16 September 2012)