Jiwa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Ing akeh kapitayan, filsafat, lan mitologi tradhisi, nyawa iku incorporeal pet saka kang urip. [1] Jiwa utawa psyche ( Yunani Kuna : ψυχή psykh of, saka ψύχειý psýkhein, "kanggo ambegan") kalebu kabisan spiritual makhluk urip: nalar, watak, pangrasa, eling, qualia, memori, pemahaman, mikir, lsp. Gumantung saka sistem filosofis, jiwa bisa uga ora bisa mati utawa ora bisa mati . [2]

Filsuf Yunani, kayata Socrates, Plato, lan Aristoteles, ngerti manawa jiwa (ψυχή psūchê ) kudu duwe fakultas logis, latihan kasebut minangka tumindak paling umum saka manungsa. Ing sidhang pengadilan, Socrates malah ngringkes piwulang kasebut ora liya minangka panjaluk supaya kanca-kanca Athena padha unggul ing babagan jiwa amarga kabeh barang-barang awak gumantung karo kaunggulan kasebut ( Apology 30a – b).

Jiwa digawa menyang Swarga dening William Bouguereau

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "soul."Encyclopædia Britannica. 2010. Encyclopædia Britannica 2006 CD. 13 July 2010.
  2. "Soul (noun)". Oxford English Dictionary (OED) online edition. Oxford English Dictionary (OED). Dibukak tanggal 1 December 2016.