Plato

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Plato (Πλάτων)
Plato Silanion Musei Capitolini MC1377.jpg
Foto patung sirah Plato karya Silanion
Lair c. 428–427 BC[1]
Athens
Pati

(yiswa kira-kira 80)

Athena
Athens
Bangsa Greek
Kala Ancient philosophy
Tlatah Western philosophy
Aliran Platonism
Karsa pokok
Rhetoric, art, literature, epistemology, justice, virtue, politics, education, family, militarism
Gantha misuwur
Platonic realism

Plato (basa Yunani: Πλάτων) (kurang luwih 427 SM - 347 SM) filsuf Yunani Klasik iku filsuf Yunani kuna sing gedhé banget pangaruhé. Dhèwèké siswa Socrates lan guruné Aristoteles.

Karyané sing wigati dhéwé iku Républik (ing basa Yunani: Πολιτεία utawa Politeia, "nagara") sing ngwedharaké garis gedhé carané ndeleng kahanan "idhéal". Dhèwèké uga nulis 'Hukum' lan akèh dhialog ing endi Socrates iku tokoh utamané.

Sumbangsih Plato sing palig wigati iku tentuné ngèlmuné prekara idhe. Donya fana iki namung reflèksi utawa wayang saka donya idhéal. Ing donya idhéal, kabèh prekara iku sampurna, ora mung barang-barang kasar waé nanging uga konsèp-konsèp falsafi kayata 'kawicaksanan' lan 'kabeneran'.

Salah siji perumpamaan Plato sing misuwur iku perumpamaan bab guwa.

Akèh pakar sing nduwé pangidhepan yèn Plato iku filsuf paling wigati ing sajarahing manungsa. Kabèh karya falsafi sing ditulis sawisé Plato, namung "cathetan sikil" karya-karyané waé.

Keterangan lebih lanjut tanya Dolly Widjaya Dianto.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Plato&oldid=1053095"