Aristoteles

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Filsuf kulon
Filsafah kuno
Aristotle Altemps Inv8575.jpg
Patung Aristotle

Jeneng

Ἀριστοτέλης, Aristotélēs

Lair

{{{birth}}}

Aliran/tradisi

Peripatetic school
Aristotelianism

Kawigatèn utama

Fisika
Metafisika
Puisi
Teater
Musik
Retorika
Pulitik
Pemerintahan
Etika
Biologi
Zoologi

Gagasan wigati

Golden mean
Reason
Logika
Passion

Mènèhi pengaruh marang

Parmenides
Socrates
Plato
Heraclitus
Democritus

Kena pengaruh saka

Alexander Agung
Avicenna
Averroes
Maimonides
Albertus Magnus
Thomas Aquinas
Duns Scotus
Ptolemy
Copernicus
Galileo

Aristoteles déning Raphael, jroning lukisan Sekolah Athena (Akademia Athena) School of Athens.

Aristoteles (Basa Yunani: ‘Aριστοτέλης Aristotélēs), (384 SM322 SM) iku filsuf Yunani, murid saka Plato lan guruné Alexander Agung. Aristoteles nulis werna-werna subyek kang béda-béda, kalebu fisika, metafisika, puisi, logika, retorika, pulitik, pamaréntahan, etnis, biologi lan zoologi. Bebarengan karo Socrates lan Plato, Aristoteles dianggep salah siji saka telu filsuf kang paling duwé pengaruh marang pemikiran "Kulon".

Mangsa nom-noman[sunting | besut sumber]

Aristoteles lair ing Stagira, kutha ing wewengkon Chalcidice, Thracia, Yunani (biyèn kalebu wewengkon Makedonia tengah) taun 384 SM. Bapaké ya iku tabib pribadi Raja Amyntas saka Makedonia. Ing umur 17 taun, Aristoteles gabung dadi murid Plato, sabanjuré ningkat dadi guru ing Akademi Plato ing Atena lawasé 20 taun. Aristoteles ninggalaké akademi kasebut sawisé Plato séda, lan dadi guruné Alexander saka Makedonia. Wektu Alexander kuwasa ing taun 336 SM, Aristoteles bali menyang Atena. Kanthi dhukungan lan bantuan saka Alexander, Aristoteles banjur ngadegaké akademiné dhéwé kang diwènèhi jeneng Lyceum, kang dipimpin nganti taun 323 SM.

Kontribusi lan karya[sunting | besut sumber]

Filsafat Aristoteles tuwuh ngrembaka wektu Aristoteles mimpin Lyceum, kang nyakup enem karya tulisé kang mbahas bab logika, kang dianggep minangka karya-karyané kang paling wigati, saliyané kontribusiné ing babagan metafisika, fisika, etika, pulitik, kedhokteran lan ilmu alam.

Ing babagan ilmu alam, Aristoteles mingka wong pisanan kang ngumpulaké lan nglasifikasèkaké spesies-spesies biologi sacara sistematis. Karyané iki nggambaraké kecenderungané marang analisa kritis, lan panelusuran marang hukum alam lan kaseimbangan alam. Plato nyatakaké téori bab wangun-wangun idéal barang, déné Aristoteles njelasaké yèn materi ora bakal tanpa wangun amarga ana (eksis). Sabanjuré Aristoteles nyatakaké yèn wangun materi kang sampurna, murni utawa wangun pungkasan, ya iku apa kang dinyatakaké minangka theos, ya iku kang jroning pangertèn Basa Yunani saiki maknané dianggep Tuhan.

Logika Aristoteles ya iku sawijining sistem mikir deduktif (deductive reasoning), kang malahan nganti saiki isih dianggep minangka dhasar saka saben pelajaran bab logika formal. Senajan mangkono, jroning panelitèn ilmiah Aristoteles sadar uga wigatiné observasi, eksperimen lan berpikir induktif (inductive thinking).

Di babagan pulitik, Aristoteles percaya yèn wangun pulitik kang idéal ya iku gabungan saka wangun dhémokrasi lan monarki.

Amarga ambané lingkup karya-karya Aristoteles, bisa dianggep kontribusi Aristoteles jroning skala ensiklopedis, amarga kontribusiné nyakup bidhang-bidhang kang manéka warna kayadéné fisika, astronomi, biologi, psikologi, metafisika (umpamané studi bab prisip-prinsip wiwitan lan ide-ide dhasar ngenani alam), logika formal, etika, pulitik, lan malah teori retorika lan puisi.

Referensi[sunting | besut sumber]

  • Ferguson, Wallace K., and Geoffrey Bruun. A Survey of European Civilization (4th Ed), pg. 39. Houghton Mifflin Company / Boston, 1969, USA.
  • Yenne, Bill. 100 Pria Pengukir Sejarah Dunia (hal 38-39). Alih basa: Didik Djunaedi. PT. Pustaka Delapratasa, 2002, Jakarta.

Delengen uga[sunting | besut sumber]

Pranala njaba[sunting | besut sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Aristoteles&oldid=1001670"