Pediatri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Pediatri utawa ngèlmu kaséhatan anak iku spesialisasi kedhokteran sing magepokan karo bayi lan bocah. Tembung pediatri dijupuk saka basa Yunani kuna, paidi (παιδί) sing maknané "bocah" lan iatros (ιατρός) sing maknané "dhokter". Sapérangan gedhé dhokter anak minangka anggota saka badan nasional kaya Ikatan Dhokter Anak Indonésia, American Academy of Pediatrics, Canadian Pediatric Society, lan sapanunggalané. Abraham Jacobi iku bapak pediatri.

Pediatri béda karo kedhokteran diwasa. Prabédan fisik awak sing jelas lan kamatengan pertumbuhan ndadèkaké kaséhatan anak madeg minangka spesialisasis dhéwé. Awak sing luwih cilik saka bayi duwé aspèk fisiologis sing béda karo wong diwasa. Aspèk kedhokteran liyané mèlu kapengaruhan kaya déné defek kongenital, onkologi, lan immunologi. Cekaké, nangani pasien anak ora kaya nangani pasien diwasa "versi cilik".

Mangsa kanak-kanak iku periode pertumbuhan, perkembangan, lan kematengan gedhé dhéwé ing manéka organ awak.

Ing abad kaping-19 siji saka limang bocah tilar donya sadurungé umur 5 taun. Sebagian gedhé pepati iku disebabaké déning lelara nular. Saiki sawetara pepati iku dicegah kanthi ngobati lelara wektu kadadéan. Sapérangan gedhé manèh kanthi nyegah lelara liwat imunisasi.

Pamriksaan bayi

Dhokter anak uga nyoba nyegah lelara lan tatu liya sadurungé kadadéan. Dhokter anak ngajari para wong tuwa ngenani kaamanan lan gizi, bisa uga ngajari bocak-bocah sing luwih tuwa ngenani cara ngédhani tatu utawa kecanduan alkohol lan rokok. Amarga mangsa cilikan iku arupa mangsa owah-owahan, pancegahan minangka pérangan utama pediatri.

Pranala njaba[besut | besut sumber]